Na sajmu naoružanja
81

U Parizu predstavljen novi njemački tenk Panther

D. B.
Njemački proizvođač naoružanja Rheinmetall predstavio je svoj novi glavni borbeni tenk na sajmu održanom u Parizu.

Tenk je predstavljen pod imenom Panther KF51 te je na neki način podsjetnik na srednji njemački tenk PzKpfw V iz Drugog svjetskog rata.

Novi tenk posjeduje novi top kalibra 130 mm, "optimalnu vezu senzora i strijelca". a oslanja se na digitalne sisteme za kontrolu bojnog polja.

Panther izgledom podsjeća na porodicu glavnih borbenih tenkova pod nazivom Leopard 2, ali iz kompanije Rheinmetall tvrde da je riječ o "radikalno novom tenku", odnosno "konceptu koji nije ograničen jučerašnjom tehnologijom".

"Ovo je prvi glavni borbeni tenk koji je u potpunosti razvio Rheinmetall i koji će postati glavni igrač na budućim bojnim poljima. S Pantherom je oživljen koncept glavnog borbenog tenka koji nije ograničen karakteristikama postojećih tenkova. Dizajniran je 'od nule' tako da se lako može nadograđivati i opremati najnovijim mogućnostima i funkcijama", saopćeno je iz kompanije.

Novi tenk ima klasičan ram, ali bi u budućnosti mogao dobiti kupole bez posade te briljirati u kombinaciji čovjek - mašina.

"Panther je dizajniran da kontroliše bespilotne letjelice poput dronove te niz kopnenih vozila bez posade", dodaje se u saopćenju Rheinmetalla.