Zbog stambenih problema
35

UN u Kolumbiju šalje 3D printer koji će praviti domove od zemlje i otpada

D. B.
Kako bi dodatno podržao projekte održive gradnje u Kolumbiji, United Nations Development Programme (UNDP) planira koristiti naprednu opremu za 3D printanje kompanije World’s Advanced Saving Project.

Organizacija će koristiti Crane WASP, 3D printer velikog formata koji može direktno printati koristeći prirodne resurse poput poljoprivrednog otpada i zemlje umjesto betona.

Oprema je pokretna i može se koristiti u različite svrhe, a također je idealna za upotrebu na teškim terenima gdje velike stacionarne mašine ne mogu raditi. Potrošnja energije je mala, tako da je oprema pogodna i za udaljena područja uključujući pustinje.

UNDP se nada da će tehnologija biti ključna u rješavanju problema s nedostatkom smještaja u Kolumbiji, posebno u ruralnim regijama poput šuma, pustinja i planina.

Crane WASP je modularni kolaborativni sistem 3D printanja, koji predstavlja korak naprijed u odnosu na tradicionalne građevinske kranove te koristi tehnike digitalne proizvodnje.

Osa grnčarica, koja svoje gnijezdo gradi od prirodnih materijala, poslužila je kao inspiracija za razvoj Crane WASP printera još 2012. godine. Cilj je bio razviti tehnologiju 3D printanja, koja će omogućiti izgradnju objekata napravljenih od lokalnih i prirodnih materijala.

Crane WASP se sastoji od glavne jedinice za printanje, koja se može kombinovati na različite načine ovisno o površini te dimenzijama strukture koje je potrebno izračunati u tri dimenzije. Jedan modul ima površinu za printanje prečnika 8,2 metra, uz visinu od 3 metra.

Jedan modul radi nezavisno i može printati različite materijale poput cementa, biocementa i prirodnih smjesa. Može se proširiti dodavanjem traverza i krakova printera, stvarajući neograničen proizvodni sistem. Kran se može rekonfigurisati te prilagođavati shodno napretku građevine.

Pored toga, više kranova može raditi zajedno, što stvara gotovo neograničeno područje za printanje.

Kolumbija se suočava s velikim stambenim izazovima, više od 3,7 miliona domaćinstava ima problem sa stambenim deficitom.

Prema Svjetskoj banci, dvije trećine ovih porodica trebaju strukturalna poboljšanja svojih domova, a ozbiljnost ovog problema je navela kolumbijsku vladu da ga rješava kroz Nacionalni razvojni plan 2023-2026 s ciljem povećanja dostupnosti stambenog smještaja za domaćinstva s nižim prihodima.

UNDP također daje doprinos, što je naglašeno nabavkom Crane WASP 3D printera. Ovu tehnologiju bi mogao koristiti i u drugim zemljama.