Za strastvene gamere
49

Upravljač za simulacije utrka je identična replika onog u Mercedesovom F1 bolidu

D. B.
Simulacije utrka su danas veliki sport i biznis, na brojnim takmičenjima se dijele bogate nagrade, a svaki tim iz Formule 1 ima svoju esports ekipu. Oprema je također vrhunska i realistična, a primjer je "kopija" upravljača iz Mercedesovog F1 bolida.

Riječ je o zvanično licenciranom upravljaču punog imena Mercedes-AMG Petronas Formula One Team Sim Racing Steering Wheel, koji je rezultat saradnje njemačkog F1 tima i kompanije Sim-Lab. To je zapravo gotovo identična replika upravljača koji trenutno koriste Mercedesovi F1 vozači Lewis Hamilton i George Russell u svojim bolidima W15.

Upravljač je ručno napravljen korištenjem karbonskih vlakana, težak je samo 1.240 grama i sadrži 14 dugmadi te devet različitih rotirajućih dugmadi. Njegova cijena je 2.294 funte, odnosno oko 2.740 eura.

Dio upravljača je 4,3-inčni LCD ekran, koji prikazuje sve trkaće podatke, a opremljen je i silikonskim gripovima. Tu su i "magična dugmad", kao i lopatice mjenjača i kvačila.

Iz Sim-Laba kažu da je upravljač dizajniran tako da bude "najbolji upravljač za simulacije utrka na tržištu", kao i da su korišteni CAD podaci kako bi se savršeno rekreirao pravi upravljač. Uz upravljač dolaze i naljepnice, tako da korisnik može birati između Hamiltona i Russella.