Incident iz augusta
1

Vlasnik TikToka otpustio pripravnika zbog sabotiranja AI modela

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija ByteDance, u čijem je vlasništvu društvena mreža TikTok, otpustila je pripravnika zbog "zlonamjernog miješanja" u trening jednog od njenih AI modela.

ByteDance je odbacio špekulacije o razmjerima štete koju je uzrokovala neimenovana osoba te je naveo da "sadrže određeno pretjerivanje i nepreciznosti".

Kineska kompanija posjeduje AI model Doubao sličan ChatGPT-u, koji je najpopularniji AI chatbot u ovoj zemlji. Pripravnik je bio dio tehnološkog tima za oglašavanje, no njegove aktivnosti nisu negativno utjecale na komercijalne online operacije uključujući velike AI modele.

ByteDance je odbacio navode da je uzrokovana šteta veća od 10 miliona dolara zbog sabotiranja AI sistema treninga sačinjena od hiljada moćnih GPU jedinica.

Osim što je otpustila pripravnika u augustu, kompanija je informisala njegov univerzitet i industrijska tijela o incidentu.

ByteDance kontroliše neke od najpopularnijih aplikacija na svijetu uključujući TikTok i njegov kineski ekvivalent Douyin. Smatra se liderom kada je riječ o razvoju algoritama, zbog čega su njegove aplikacije privlačne korisnicima. TikTok mnogo ulaže u AI tehnologiju te je koristi za pokretanje svog chatbota Doubao, kao i za druge svrhe uključujući text-to-video alat pod nazivom Jimeng.