U svrhu zaštite korisnika
34

WhatsApp radi na blokiranju poruka nepoznatih kontakata

D. B.
Najnovija beta nadogradnja aplikacije WhatsApp za Android fokusirana je na veću zaštitu privatnosti korisnika, a to uključuje nadolazeću funkciju koja će "blokirati poruke nepoznatih kontakata", čime će se unaprijediti kontrola i potencijalno unaprijediti performanse uređaja.

WhatsApp aktivno razvija funkciju za blokiranje poruka nepoznatih kontakata. Ova funkcija, koja će biti dio buduće nadogradnje, ima za cilj zaštititi korisnike od neželjene i štetne komunikacije. Korisnici će moći postaviti ograničenja na broj poruka koje su spremni primiti od nepoznatih kontakata u određenom vremenskom periodu. Jednom kada se taj limit premaši, aplikacija će automatski blokirati naredne poruke koje pristižu od tih kontakata.

Ova funkcija ima utjecaj i na performanse. Spam i neželjene poruke mogu preopteretiti aplikaciju i usporiti uređaj korisnika. Aktiviranjem funkcije blokiranja korisnici mogu značajno smanjiti količinu podataka s kojim se aplikacija treba nositi. Ovo smanjenje opterećenja bi moglo rezultirati bržim radom aplikacije.

WhatsApp je poznat po svojoj borbi protiv zlonamjernih aktivnosti te već koristi automatizirane alate za otkrivanje i filtriranje neželjenih aktivnosti. Postoje alati poput algoritama dizajniranih za otkrivanje sumnjivog ponašanja i masovnog slanja poruka. Funkcija blokiranja poruka predstavlja još jedan sloj korisničke kontrole te omogućava korisnicima da proaktivno zaštite svoje profile od spama i potencijalno štetnog sadržaja.

Cilj je minimizirati rizike od phishinga i zlonamjernog sadržaja, koji može kompromitovati performanse uređaja i prostor za pohranu. Filtriranje poruka nepoznatih izvora je još jedan korak naprijed u kreiranju sigurnijeg okruženja za razmjenu poruka.