Upozorena je i Meta
1

X tvrdi da briše Hamasov sadržaj nakon ultimatuma Evropske unije

D. B.
Društvena mreža X, koja je ranije bila poznata pod imenom Twitter, obavijestila je Evropsku uniju da je izbrisala ili označila desetine hiljada sadržaja otkako je Hamas napao Izrael u proteklog vikenda.

Direktorica X-a Linda Yaccarino je potvrdila da je uklonjeno stotine profila, EU je dala rok X-u od 24 sata da objasni kako se nosi s evropskim zakonom, a djelovala je nakon što su se pojavile dezinformacije na društvenim mrežama o konfliktu poput uređenih fotogafija i pogrešno označenih klipova.

EU je prethodno saopćila da ima "indikacije" da se X koristi za "širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u Evropi".

Vlasnik Facebooka i Instagrama, kompanija Meta, također je dobila slično upozorenje o dezinformacijama, kao i 24-satni rok.

EU je odbila da komentariše da li je dobila odgovor od Mete, no portparol Evropske komisije je kazao da su "kontakti u toku" s timovima kompanije zaduženim za poštivanje propisa.

Izvršna direktorica Yaccarino je kazala da je kompanija "preraspodijelila resurse i preusmjerila interne timove" da se bave sadržajem.

"X je posvećen transparentnosti, sigurnosti i uspješnoj implementaciji Zakona o digitalnim uslugama i nastavit će poduzimati sve odgovarajuće korake ka tom cilju", rekla je ona.

U pismo je navela da je X odgovorio na više od 80 zahtjeva iz EU za uklanjanje sadržaja, kao i dodavanje bilješki određenim objavama koje im dodaju kontekst.

"Više od 700 jedinstvenih bilješki vezanih za napade i događaje koji se odvijaju prikazano je na X-u. Ove bilješke se prikazuju na više od 5.000 dodatnih objava koje sadrže odgovarajuće fotografije ili videozapise. Ovaj broj automatski raste ako se relevantne fotografije i videozapisi ponovo koriste u novim objavama", istakla je Yaccarino.

U međuvremenu, kao odgovor na tvrdnju EU o "nezakonitim sadržajima", Yaccarino rekla da X nije primio nikakva obavještenja od Europola.

Komesar EU Thierry Breton je zadražio da X i Meta dokažu kako su poduzeli "blagovremene, marljive i objektivne mjere".

EU je u augustu ove godine uvela nove zakone koji regulišu vrstu sadržaja koji je dozvoljen na mreži. Zakon o digitalnim uslugama zahtijeva od tzv. "veoma velikih internet platformi" da proaktivno uklone "ilegalni sadržaj" i pokažu da su poduzeli mjere da to učine u slučaju da se od njih to zatraži.

U slučaju odluke da platforma nije usklađena ili ne rješava probleme čime rizikuje nanošenje štete korisnicima, komisija može obaviti inspekcije, pokrenuti istragu ili poduzeti drastičnije korake. To može rezultirati visokom kaznom, a opcija je i privremena zabrana platforme u EU.