U tri zemlje svijeta
3

YouTube ponovo testira povoljniju Premium Lite pretplatu, ali s ograničenim oglasima

D. B.
Prošle godine je YouTube ukinuo Premium Lite, pristupačniju verziju YouTube Premium pretplate, no kompanija sada testira novu verziju u Australiji, Njemačkoj i na Tajlandu.

Iz YouTubea je potvrđeno da se testira "drugačija verzija" pretplate s nekim korisnicima u pomenutim zemljama već nekoliko mjeseci, no glasnogovornica Jessica Gibby nije željela otkriti više detalja, uključujući informaciju kada će pretplata biti široko dostupna korisnicima.

Premium Lite u Australiji košta 8,99 australskih dolara mjesečno, dok je za Premium potrebno izdvojiti 16,99 dolara. U slučaju iOS-a cijena za Lite iznosi 11,99 australskih dolara, odnosno 22,99 za Premium.

Prethodna verzija pretplate Premium Lite nije uključivala oglase na YouTubeu i YouTubeu Kids, no nova verzija ima "ograničene" oglase. Iz kompanije kažu da se oglasi mogu pojaviti na muzičkom sadržaju i Shortsima, kao i da bi korisnici mogli vidjeti "oglase koji se ne mogu prekinuti kada pretražuju platformu".

Priloženi screenshot prikazuje da novi Premium Lite ne nudi pristup YouTube Musicu bez oglasa, mogućnost preuzimanja i reprodukcije klipova offline, kao ni mogućnost slušanja videa u pozadini, što također nije bilo dostupno u slučaju "starog" Premium Litea.

YouTube je prvobitno uveo Premium Lite u dijelovima Evrope 2021. godine.