Potvrda iz kompanije
20

Za cyber napad na Android uređaje iskorištene ranjivosti Qualcommovih čipseta

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Qualcomm je otkrio detalje o ranjivosti otkrivenoj u njegovim čipsetovima, koja je nedavno iskorištena za napad na korisnike uređaja s operativnim sistemom Android.

Ranjivost navodno utječe na širok raspon čipseta, koji se nalaze u mobitelima s Androidom, uključujući procesore srednjeg i flagship ranga, modeme i FastConnect module za povezivanje.

Problem su otkrili istraživači Googleove Grupi za analizu prijetnji i Security Laba Amnesty Internationala, a ranjivost nultog dana je korištena za napade na pojedince umjesto za rasprostranjeni napad. Međutim, o počiniteljima i pogođenim korisnicima malo se zna.

Qualcomm je izdvojio 64 pogođena čipseta, uključujući procesore kao što su Snapdragon 8 Gen 1 i Snapdragon 888+, procesori srednje klase kao što su Snapdragon 660 i Snapdragon 680, FastConnect 6700, 6800, 6900 i 7800 moduli, kao i Snapdragon X55 5G modem.

Ovi chipseti se nalaze u smartphoneima različitih proizvođača, uključujući Samsung, Motorolu i OnePlus. Snapdragon X55 5G modem između ostalih koristi i iPhone 12 serija, no zasad nije poznato da li su hakeri napali i korisnike Appleovih uređaja.

Qualcomm navodi da je patch koji rješava problem već podijeljen s proizvođačima prošlog mjeseca s preporukom za nadogradnju pogođenih uređaja što je prije moguće.