Projekat Starlink
71

Zašto Elon Musk lansira hiljade satelita

B. R.
Starlinkovi sateliti su ponekad vidljivi golim okom (Foto: EPA-EFE)
Starlinkovi sateliti su ponekad vidljivi golim okom (Foto: EPA-EFE)
SpaceX, kompanija multimilijardera Elona Muska, lansira hiljade satelita u orbitu, a veliki je broj onih koji tvrde da su ih vidjeli na nebu.

Lansiranje je dio projekta Starlink kojim se želi osigurati brz internet u cijelom svijetu. Internetske usluge su dostupne zahvaljujući velikoj mreži satelita koji kruže oko Zemlje. Posebno je to značajno onima koji žive u izoliranim dijelovima planete.

Lucinda King sa Univerziteta Portsmouth je ukazala da čak i u Velikoj Britaniji postoje oni kojima je potreban ovakav internet.

U sklopu projekta Starlink od 2018. godine lansirano je 3.000 satelita. Urednik Pocket Linka, portala posvećenog tehnologiji, Chris Hall smatra da će u konačnici biti potrebno između 10.000 i 12.000 satelita. Napomenuo je da će se time savladati sve prepreke za dostupnost brzog interneta.

U poređenju s kompanijama, koje pružaju standardne internetske usluge, Starlink nije jeftin. U Velikoj Britaniji mjesečna pretplata iznosi 89 funti (99 dolara). Satelitski tanjir i ruter, koji su potrebni, koštaju 529 funti (549 dolara).

Kako prenosi BBC, 96 posto britanskih domaćinstava i 90 posto domaćinstava u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama imaju pristup brzom internetu.

Starlink ima 400.000 korisnika u 36 država, uglavnom u sjevernoj Americi, Evropi i Australiji. Cilj je da se usluge omoguće i širom Afrike, južne Amerike i Azije. Chris Hall je ocijenio da će Starlink imati važnu ulogu u povezivanju škola i zdravstvenih ustanova.

Nedugo nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, Musk je Ukrajincima omogućio Starlinkove usluge. Britanska istraživačica za odbrambene studije Marina Miron je istakla da ove usluge koriste i ukrajinske snage.

OneWeb i Viasat su Starlinkovi konkurenti. Potencijalni problem jeste da se može desiti sudar satelita spomenutih kompanija. Starlinkovi sateliti predstavljaju problem i astronomima - zaklanja im se pogled na zvijezde i planete, prenosi BBC.