Odnosi se i na FarmVille
38

Zynga mora isplatiti IBM-u 45 miliona dolara zbog korištenja patentirane tehnologije za popularne igre

D. B.
Kompanija Zynga mora platiti IBM-u gotovo 45 miliona dolara odštete nakon što je porota ustanovila da su popularne igre iz njene serije FarmVille, kao i zasebni hitovi među kojima je Harry Potter: Puzzles and Spells prekršili dva IBM-ova patenta.

Zynga je uvjerila investitore da su patenti istekli te da neće morati modifikovati i ugasiti bilo koju od pomenutih igara, no presuda će imati finansijske implikacije za njenu matičnu kompaniju Take-Two Interactive Software ukoliko planovi žalbe ne budu uspješni.

Glasnogovornik kompanije Take-Two je izrazio razočaranje presudom, no vjeruje u uspjeh žalbe.

Što se tiče IBM-a, pobjeda dolazi nakon desetljeća neuspješnih pokušaja zaustavljanja "kršenja pravila o patentu". IBM je na sudu istakao da je upozorio Zyngu još 2014. godine objašnjavajući kako su njene igre iskoristile patentiranu tehnologiju iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, koja se pojavila kada je IBM lansirao Prodigy.

Umjesto da pregovara s IBM-om kao što su učinili Amazon, Apple, Google i Facebook, kompanija Zynga je odbacila odgovornost te je odgađala prigovore pronalazeći razne izgovore godinama. U tom periodu je čak proširila svoje aktivnosti te je dala do znanja IBM-u da je sudski spor jedina opcija.

IBM je naveo da je njegov patent prvobitno korišten za Prodigy, ostao ključan za efikasnu komunikaciju internet sadržaja. Ovaj patent je uveo inovativne metode za prezentovanje aplikacija i oglasa u interaktivnoj usluzi koja koristi snagu svakog kompjutera i time smanjuje potražnju za hosting serverima te su stoga efikasnije od konvencionalnih sistema.