sajam nauke i inovacija
47

Uspješno održan prvi Sarajevo Maker Faire

U organizaciji Asocijacije FabLab, u Sarajevu je tokom vikenda u Domu mladih i na platou KSC Skenderija održan prvi Sarajevo Maker Faire - sajam nauke, inovacija i kreacija.

Tokom Sajma koji je privukao više od 10.000 ljudi, posjetioci su imali priliku upoznati zabavno lice nauke uz edukativni escape room, zakoračiti u virtualni svijet uz upotrebu najsavremenije VR opreme, vidjeti studenstku formulu, robota za uništavanje mina, velike 3D printere, uz učešće naučnih instituta, laboratorija i tehnoloških parkova iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Belgije i Italije.

Za najmlađe posjetioce, organizovano je preko 20 STEM radionica iz oblasti robotike, elektronike, programiranja, hemije, biologije i matematike.

Inače, svrha Maker Faire sajmova je da se nauka, tehnologija i inovacije približe ljudima te da se na jednom mjestu okupe svi inovatori i stvaraoci iz ovih oblasti te da pokažu svoje radove, projekte ili eksperimente.

Ovo je prvi ikad održan Maker Faire u Bosni i Hercegovini, dok se u svijetu ovaj sajam održava u više od 300 gradova i 40 država. Od ove godine i Sarajevo je dio te zajednice.

"Mi smo zaista prezadovoljni što smo uspjeli organizovati ovakav događaj, odziv je bio nevjerovatan. Sarajevski Maker Faire je pokazao da postoji interes javnosti, pogotovo među mladima u našoj zemlji, o važnosti nauke, tehnologija i inovacija, te se nadamo da će ih u budućnosti inspirisati i ohrabriti da sami krenu u smjeru kreativnog i inovativnog stvaralaštva. Zadovoljstvo je čuti komentare posjetilaca, da je jedan ovakav sajam bio potreban Sarajevu i BiH", ističe Edin Škaljić, organizator prvog Sarajevo Maker Fairea.

Uz učešće velikog broja volontera koji su dali nemjerljiv doprinos ovom događaju, organizatori ističu da će se potruditi da Sarajevo Maker Faire postane godišnje okupljanje najsjanijih umova iz zemlje i inostranstva, te ustrajati u namjeri da budu inspiracija mladima za njihove ideje i pomoći im u njihovoj realizaciji.

Sarajevo Maker Faire su podržali Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja i Represent d.o.o.