Olimpijka na udaru
8

Atletičarka dobila prijetnje smrću, zlostavljaju je zbog veze s Noahom Lylesom

N. K.
Junelle je bila podrška i u Parizu (Foto: Instagram)
Junelle je bila podrška i u Parizu (Foto: Instagram)
Jamajčanska sprinterica Junelle Bromfield progovorila je o zlostavljanju koje je pretrpjela tokom nedavnih Olimpijskih Igara u Parizu zbog svoje veze s olimpijskim pobjednikom na 100 metara Amerikancem Noahom Lylesom.
Naime, 26-godišnju osvajačicu olimpijske medalje iz Tokija uznemiravali su na društvenim mrežama nazivajući je "prodanom" jer izlazi s američkim sprinterom, a neki su joj i prijetili smrću.

"Sedmicama me maltretiraju putem interneta, a kada se o tome priča, ja sam lažljivica. Iskreno sam mislila da smo prošli rasizam na Jamajci, posebno kao nacija koja je puna crnaca", istakla je Junelle.

U Parizu nije uspjela napredovati dalje od polufinala utrke na 400 metara, ali bila je dio jamajčanske štafete 4x400 metara koja je osvojila srebro na SP-u 2022. i bronzu na OI u Tokiju 2020.

Lyles je stao u njenu odbranu poručivši kako je još impresivnije od njenih sportskih postignuća kako se nosila s čistim nepoštovanjem i mržnjom prema njoj iz vlastite zemlje.

"Napali su je ljudi koji je nikada nisu upoznali, čuli njeno ime, nikad vidjeli njen osmijeh ili čuli u šta ona vjeruje", napisao je Lyles.

Inače, Junelle i Noah su u vezi posljednje dvije godine.