Atletika
108

Edvin Lugonja je mladić koji je trčanjem prebrodio životne izazove, želja mu je da bude dio reprezentacije BiH

B. R.
Edvin Lugonja
Edvin Lugonja
Edvin Lugonja je 21-godišnjak kojem je trčanje velika životna inspiracija i način života. Zahvaljujući sportu prebrodio je teške životne izazove.

Kao dijete bez roditeljskog staranja nikada nije imao priliku da u Lukavcu radi ono za šta se školovao, a to je da bude frizer. Želja mu je da nastavi školovanje na fakultetu za sport kako bi mogao raditi kao profesor tjelesnog odgoja, ali trenutno nije u mogućnosti da ostvari tu želju.

"Znam da je moj poziv sport i atletika te težim ka tome da svojim radom i trudom kroz sport, ali i cijeli život. Trčanje, maraton je sport u kojem istinski uživam i koji me opušta. Dok trčim zaboravim na sve drugo i na probleme koji me okružuju. Fokusiran sam na sebe, tehniku, utrku, na takmičenje i na ostvarenje što boljih rezultate", naveo je Edvin, koji je rođeni Travničanin.

Jedan od ciljeva mu je da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i da nastupi na Olimpijskim igrama.

"Da predstavljam svoju državu na što bolji način, kako na svjetskim i evropskim takmičenjima, tako i na Olimpijskim igrama. Uzor mi je definitivno Amel Tuka. Kao dijete sam gledao njegove nastupe i pratio njegov rad. Imao sam priliku i da ga upoznam. Tada sam još više zavolio trčanje", dodaje.

Edvin je zapravo igrajući nogomet spoznao da voli trčati. Kao član Atletskog kluba "Sloboda Tehnograd", tokom srednje škole, učestvovao je na polumaratonima i maratonima. Nastavio je trenirati u Atletskom klubu Zenica, kao klubu koji je najbliži Travniku, u kojem je radio.

Trenutno je bez trenera i matičnog kluba, zbog čega je primoran da se potpuno samostalno bavi ovim sporotm.