Fantastična Ukrajinka
15

Jaroslava Mahučih je novo atletsko čudo: Tinejdžerka lovi rekord iz 1987. godine

N. K.
Jaroslavi se predviđa svijetla budućnost (Foto: EPA-EFE)
Jaroslavi se predviđa svijetla budućnost (Foto: EPA-EFE)
Mlada ukrajinska skakačica uvis Jaroslava Mahučih (19) nastavila je oduševljavati atletsku javnost, a vrlo brzo mogla bi oboriti i svjetski rekord koji je postavljen prije 34 godine.

Naime, na posljednjem nastupu u Banskoj Bystrici preskočila je 2,06 metara i postala najmlađa atletičarka u historiji koja je ostvarila takvu visinu.

"Planirala sam preskočiti 2,03 i popraviti lični dvoranski rekord za jedan centimetar. Čim sam preskočila tu visinu, željela sam završiti takmičenje, jer imam takav dogovor s trenericom. Međutim, onda smo zajedno odlučile da bih trebala barem jednom pokušati na 2,06 i ispalo je nevjerovatno", rekla je Mahučih.

Iz prvog pokušaja je preskočila 2,03 metra, a zatim i 2,06 te je tim skokom srušila rekord mitinga koji je držala hrvatska atletičarka Blanka Vlašić.

Inače, Jaroslava je prije dvije godine osvojila svjetsko srebro s preskočenih 2,04 metra, a tada je to bio svjetski rekord za atletičarke mlađe od 20 godina.

Mnogi stručnjaci smatraju da bi Ukrajinka u budućnosti mogla ići i do 2,15 metara, a aktuelni svjetski rekord drži legendarna Bugarka Stefka Kostadinova, koja je 1987. godine preskočila 2,09 metara.