Bosanska Krupa
57

Kenijac Cosmas Kigen pobijedio na drugom Krupa Kabine polumaratonu

D. P.
Foto: Krupa Kabine polumaraton
Foto: Krupa Kabine polumaraton
Bosanska Krupa je danas bila centar trkačke zajednice uspješno održanim drugim bosanskokrupskim Krupa Kabine polumaratonom.

Održan pod sivim septembarskim nebom, u organizaciji Grada Bosanska Krupa i Atletskog kluba Svjetlost, ovogodišnji događaj ne samo da je ugostio fantastične trkače, pokazao istrajnost i pobjednički duh, već naglasio ljepotu ovakvih dešavanja, koji male gradove stavljaju rame uz rame sa mnogo većim centrima sličnih sportskih dešavanja.

Pobjednik polumaratona u muškoj kategoriji Cosmas Kigen, porijeklom iz Kenije, pobijedio je s impresivnim vremenom od 1:04:44 i time postavio novi rekord trase, ali i jedno od najboljih vremena u polumaratonskoj trci u BiH. U ženskoj kategoriji najbolja je bila Mercy Chemutai, također iz Kenije s vremenom 01:18:48.

Drugi je stigao Kenijac Laben Cheruiyst, a treći Edin Halilović iz Bosanske Otoke. U ženskoj kategoriji druga je bila Kenijka Ruth Chemusto Mateba, dok je treće mjesto odnijela Emina Ćehajić Gradinović iz Bihaća.

Trka na 5.000 metara je ponudila izvrsne izvedbe. Pobjednik u muškoj konkurenciji, na trci na 5K je Mlađen Samardžić, dok je drugo mjesto osvojio Ante Živković. Treći je Fadil Komić. I ženska konkurencija na 5K je bila izuzetno dobra. Prva je bila Marija Vrajić, druga je Jovana Radulović, dok je treća došla Snježana Pisarić.

Prisustvo velikog broja stranih trkača potvrdilo je odličnu reputaciju Bosanske Krupe kao destinacije za ozbiljne sportiste, dok je podrška lokalne zajednice bila podsjetnik da sport nije samo individualni uspjeh, već zajednički trenuci radosti i trijumfa.

Ono što je istinski izdvojilo ovaj polumaraton je naglasak na inkluzivnosti i uključenosti mladih sportista, koji su kroz dječje trke, njih više od 200, osigurali budućnost trčanja i ovog polumaratona. Nagrade i priznanja odnijeli su najbolji u kategorijama od prvog do devetog razreda, u konkurciji dječaka i djevojčica, u trci na 800 i 1.500 metara.

Drugi bosanskokrupski Krupa Kabine polumaraton okupio je i čitavu zajednicu, gdje je više od 100 volontera pružilo domaćinsku atmosferu, te pobrinulo se da svaki dio ovog trkačkog festivala bude besprijekoran.

"Vizija nas organizatora je od prvog dana jasna - njegovati kulturu trčanja kod djece i mladih i ponuditi im mogućnost da mogu, kao svugdje u svijetu, da uživaju trke ovih razmjera. Uz podršku gradonačelnika i lokalnih poduzetnika, kojima se ovom prilikom zahvaljujem, uspjeli smo napraviti doista veličanstvenu manifestaciju", istakao je Samir Šabić, predsjednik organizacionog odbora polumaratona.

Drugi bosanskokrupski Krupa Kabine polumaraton je zaista pokazao da je više od samog eventa – festival sporta, trčanja i ličnih rekorda i dostignuća u predivnom ambijentu Bosanke Krupe.

Danas smo u Bosanskoj Krupi proslavili ne samo sportiste koji su trčali, već i istrajnost, zajedništvo i strast koje ovaj grad cijeni. S svakim novim polumaratonom, ukorak s većim centrima, Bosanska Krupa postaje trkački grad koji zna kako da pobjeđuje.