Bila je diskvalifikovana
16

Kenijki vraćena oduzeta medalja na OI, sudije spriječile skandal promjenom odluke

N. M.
Tsegay i Kipyegon u duelu tokom utrke (Foto: EPA-EFE)
Tsegay i Kipyegon u duelu tokom utrke (Foto: EPA-EFE)
Sinoćnje nadmetanje na Olimpijskom stadionu u Parizu ponudilo je pravu kontroverzu u utrci atletičarki na 5.000 metara, pošto je Kenijki Faith Kipyegon bila naprevedno oduzeta medalja.

Kipyegon je tokom utrke ušla u blago nagurivanje sa Gudaf Tsegay iz Etiopije, koja je poznata po neprimjerenom ponašanju tokom utrka, a tom prilikom nije Kenijki dozvolila da protrči pored nje.

Na kraju je Kipyegon završila na drugom mjestu, odmah iza sunarodnjakinje Beatrice Chebet (1:28.56) sa sekundom i četiri stotinke zaostatka, a ispred Nizozemke Sifan Hassan.

Sudije su potom odlučile da Kipyegon bude diskvalifikovana zbog pomenutog naguravanja, ali nepravda je ispravljena nakon žalbe Kenijke.

Vraćena joj je i dodijeljena srebrena medalja i tako se okitila odličjem na najprestižnijem takmičenju na svijetu, dok je Tsegay završila kao devetoplasirana.

O incidentu je govorila i bronzana Hassan, koja je podsjetila i na njene nevolje s Tsegay.

"Uvijek je drama s Tsegay. Gurnula me prošle godine i uvijek povlači i gura. Osjećam se loše zbog Faith. Ne bih imala ništa protiv da joj vrate srebrenu medalju", rekla je Hassan prije nego što je Kipyegon vraćena medalja.