Uzaludno izvinjenje
128

Olimpijac suspendovan zbog poruka protiv Izraela i Jevreja: "Ja sam ponosni musliman i Francuz"

H. H.
Muhammad Abdallah Kounta (Foto: EPA-EFE)
Muhammad Abdallah Kounta (Foto: EPA-EFE)
Francuski sprinter Muhammad Abdallah Kounta, koji se takmičio za Francusku na Olimpijskim igrama u Parizu, suspendovan je od Atletskog saveza Francuske zbog objavljivanja komentara koji kako tvrde podstiču mržnju.

Francuska ministarka sporta Amelie Oudea-Castera rekla je da je predsjednik Francuskog atletskog saveza (FFA) potvrdio da je Kounta suspendovan zbog poruka i postova usmjerenih protiv Izraela i Jevreja.

Tokom sukoba u Gazi, francuski atletičar je retvitovao postove tražeći da Allah "udari cioniste", a tokom Olimpijskih igra Kounta je retvitovao sliku izraelskog džudiste Sagija Mukija u vojnoj uniformi, uz natpis u kojem Mukija naziva "ubicom djece".

Poruke su od tada obrisane, a nakon što je deaktivirao svoj Twitter nalog, Kounta ga je ponovo aktivirao kako bi objavio izvinjenje.

"Ja sam ponosni musliman i Francuz. Ljudi su se zabavljali kopajući po mojim twitovima i izvlačeći neke od mojih komentara iz konteksta, prikazujući me kao anti-bijelca, anti-Francuza, antisemita i tako dalje", rekao je 29-godišnjak koji je nastupio u štafeti 4x400m na ​​Olimpijskim igrama.

"Iskreno se izvinjavam ako se neko osjećao uvrijeđenim. Ja sam protiv genocida i bilo kakvog oblika rasizma ili nepravde, i mislim da ne moram dokazivati ​​koliko volim svoju zemlju", rekao je on.

Ipak, njegovo izvnjenje je bilo uzaludno, jer je dobio suspenziju i neće moći da učestvuje na zvaničnim takmičenjima neko vrijeme.