Snimak obišao svijet
12

Otkrivena nevjerovatna pozadina nastupa najsporije sprinterke ikada, reagovala je i država

H. H.
Nasra Ali Abukar je za rivalima zaostala preko 10 sekundi (Foto: Screenshot)
Nasra Ali Abukar je za rivalima zaostala preko 10 sekundi (Foto: Screenshot)
Skandal o nepotizmu koji je razotkriven nakon nastupa najsporije sprinterke na 100 metara u historiji, dobro poznat i medijski propraćen, dobio je svoje prve političke i pravne posljedice.
Ministarstvo sporta Somalije objavilo je smjenu Khadijo Aden Dahir, predsjednice Somalijske atletske federacije koja je angažovala svoju nećakinju da se takmiči kao sprinterka na Svjetskim univerzitetskim igrama u Chengduu u Kini.

Nasra Ali Abukar, nećakinja Khadijo Aden Dahira, trčala je na 100 metara za 21,81 sekundu, završivši 10 sekundi iza svojih rivala.

"Khadijo Aden Dahir je počinio djela zloupotrebe ovlasti, nepotizma i blaćenja imena nacije na međunarodnom nivou", rekao je Mohamed Barre Mohamud, somalijski ministar sporta, u izjavi koju je prenijela agencija EFE i u kojoj se navodi da je vlada pokrenula sudski postupak protiv Dahir.

"Nasra Ali Abukar nije atletičarka niti je trkačica", poručila je somalska ministrica sporta, koja je također otkrila da je njena sportska dozvola falsifikovana od strane Somalijskog univerzitetskog sportskog saveza...institucije koja ne postoji.

Podsjetimo, somalijska "sprinterka" Nasra Ali Abukar koja se takmičila na Svjetskim univerzitetskim igrama u Chengduu u Kini postala je hit na društvenim mrežama nakon što je trčala na 100 metara za žene na nevjerovatno spor način.

Mnogi su njen nastup ocijenili kao "najsporiji ikada" u međunarodnom takmičenju, a snimak utrke objavljen na internetu izazvao je pitanje zašto bi Somalija na jedno veliko takmičenje poslala sportistu koji je bio tako nedovoljno pripremlje, nakon čega je otkrivena prevara koja se desila.