Osvojio svjetsku bronzu
70

Preminuo kenijski atletičar Kipyegon Bett (26), bio je rival Amela Tuke

N. K.
Kipyegon Bett (Foto: EPA-EFE)
Kipyegon Bett (Foto: EPA-EFE)
Kenijski atletičar Kipyegon Bett (26) preminuo je u bolnici nakon zdravstvenih problema i komplikacija, javlja tamošnji list The Nation.

Kao uzrok smrti se navodi oštećenje jetre i većeg broja organa te da je Bett proveo nekoliko dana u bolnici nakon što je prijavio da se ne osjeća dobro i izbacivao krv.

Tužnu vijest potvrdila je njegova sestra i također atletičarka Purity Cherotich Kirui nakon poziva koji joj je uputila članica Atletskog saveza Kenije Barnaba Korir.

Inače, Bett je bivši svjetski prvak do 20 godina iz 2016. na 800 metara i vlasnik srebra sa Svjetskih štafeta 2017. u disciplini 4x800 metara, kao i svjetske bronze na 800 metara 2017.

Bio je i veliki rival našeg Amela Tuke. Upravo te 2017. godine u Londonu trčao je bolje od našeg atletičara koji je prvenstvo okončao u kvalifikacijama. Tuka je prethodno 2015. osvojio bronzu, a potom 2019. godine srebro na Svjetskom prvenstvu.

Bett je bio suspendovan nekoliko godina kasnije jer je bio pozitivan na zabranjenu supstancu EPO, ali se vratio 2022. i nikada nije povratio staru slavu.

Njegova smrt dolazi svega mjesec dana nakon smrti Rebecce Cheptegeija, kenijske atletičarke koju je muž zapalio.