Historijsko dostignuće
76

Sandra Elkasević zaplakala i vikala nakon čudesnog podviga na EP-u: Sedam puta! Ima li ko jači?

H. H.
Sandra Elkasević  (Foto: Screenshot)
Sandra Elkasević (Foto: Screenshot)
Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Elkasević osvojila je zlatnu medalju na Evropskom atletskom prvenstvu u Rimu i već sedmu uzastopnu zlatnu medalju na evropskim prvenstvima u bacanju diska, nakon čega je reagovala vrlo emotivno.

Sandra Perković, nakon udaje Elkasević, nastavila je svoju dominaciju na Starom kontinentu upisavši se u historiju kao prva atletičarka koja je u istoj disciplini osvojila čak sedam uzastopnih evropskih zlata.

Niti jedna druga atletičarka nema više od četiri evropska zlata u jednoj disciplini. Merita Koch je pod zastavom DDR-a osvojila šest zlata, ali po tri na 400m i štafeti 4x400m.

Elkasević je svoju pobjedu u Rimu proživjela vrlo emotivno. Nakon posljednje serije nije skrivala suze i glasno je povikala prema kameri: "Sedam puta! Ima li ko jači?"

Svoj nevjerovatan niz Elkasević je počela još 2010. u Barceloni, slijedila su zlata 2012. u Helsinkiju, 2014. u Zürichu, 2016. u Amsterdamu 2018. u Berlinu, dok je zbog pandemije koronavirusa za šesti naslov morala čekati četiri godine osvojivši ga u Minhenu.

Sjajnu seriju nastavila je i sedmim zlatom osvojenim u Rimu.

Podsjetimo, Sandra ima i dva olimpijska zlata (2012., 2016.), te pet medalja sa svjetskih prvenstava, pri čemu dva zlata (2013, 2017).