"Ultra Trail Dinarides"
99

Sarajlija Benjamin Krnić osvojio 5. mjesto na najtežoj ultra trail utrci u Hrvatskoj

E. B.
Benjamin Krnić
Benjamin Krnić
Bh. predstavnik Benjamin Krnić (53) iz Sarajeva uspješno je završio najtežu ultra trail utrku u Hrvatskoj "Ultra Trail Dinarides" osvojivši pri tome 5. mjesto u poretku.

Utrka je održana od 20. do 22. septembra sa startom u Kninu, a ciljem u Sinju.

Trkači su na najdužoj dionici morali prevaliti 164,5 kilometara i popeti se 7.000 metara uspona prolazeći pri tome šire planinsko područje parka prirode Dinara, a na jednom dijelu utrka je prošla i kroz BiH gdje je bio predviđen uspon na planinu Troglav.

To je podrazumijevalo dva dana i dvije noći neprestanog kretanja, borbu sa vremenskim uslovima - od 2 stepena Celzijusa na vrhu Dinare, pa do skoro 30 stepeni u dolinama.

Ovo nije bio prvi Benjaminov izazov, jer se on trčanjem bavi već 15 godina, a trail runningom 10. Iza sebe ima zavidnu karijeru, završio je četiri olimpijska maratona i više od 15 ultra trailova (planinske trke sa dužinom većom od 50 kilometara).

"Trčao sam faktički sve ultra trailove u regiji: Vučko trail, Jahorina ultra trail, 100 milja Istre, Dalmacija ultra trail itd. Godine 2018. nastupio sam na najvećem ultra trailu na svijetu, Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) koji se održava svake godine u Francuskoj", kaže Benjamin.

Benjamin Krnić
Benjamin Krnić

Pripreme za "Ultra Trail Dinarides" je započeo još zimus kada je trčanjem sporih i dugih dionica izgradio tzv. zimsku bazu, a onda kroz godinu radio pripreme na način da se postupno povećava volumen i intenzitet treninga do pred samu trku. U najintenzivnijem periodu priprema trčao je oko 150 kilometara sedmično.

Ističe da je najizazovnije bilo prelaziti uspone i spustove na planinama, a to je i glavna karakteristika ove trke - izuzetno zahtjevan teren.

"Najteži momenti trke su bili prilikom uspona na Troglav jer je uspon vrlo strm, a to dolazi u momentu kada je tijelo već 'načeto' umorom", govori Krnić.

Ukupno je na događaju nastupilo više od 200 trkača iz 16 država svijeta. Na najdužoj dionici - "Kings race" nastupio je 21 trkač, a finiširalo je njih devet. Ova činjenica govori u prilog tome koliko je teška trka. Premorenost ili kašnjenje za limitom trke su presudile jer se svaka kontrolna tačka zatvara u određenom momentu.

Međutim Benjamin je uspio zahvaljujući, kako on kaže, dugogodišnjem iskustvu, dobroj strategiji i mentalitetu.

"Oduvijek sam volio prirodu i avanturu, tako da sam spojio to dvoje u sportu koji se zove trail running. Odlično je što mi koji živimo u Sarajevu, faktički 'u dvorištu' imamo fantastične uslove za pripreme na okolnim planinama", poručio je Benjamin.

Na najdužoj dionici nastupio je i Eldin Bečar iz BiH, ali on je nažalost odustao na 50. kilometru, dok su prvo mjesto podijelili Roko Pribičević iz Hrvatske i Marc Eiro iz Španije.