sport
218

Bh. olimpijci se javili iz Rija: Radimo marljivo u odličnim uslovima

Piše: O. T.
(Foto: OK BiH)
Članovi olimpijskog tima Bosne i Hercegovine javili su se iz Rio de Janeira. Uprkos gustom rasporedu naš tim i delegacija odvojili su vrijeme, bili vrlo ažurni i bez imalo ustručavanja za naš portal porazgovarali o utiscima iz Brazila.

Olimpijada počinje u noći s petka na subotu u 1:00 sati. Tada će početi ceremonija otvaranja i svečani defile svih zamalja čiji će učesnici nastupati na 31. ljetnim Olimpijskim igrama koje će trajati od 5. do 21. avgusta. Naša zemlja će u Brazilu imati rekordnih 11 takmičara: Tatjana Đekanović, Amina Kajtaz, Mihajlo Čeprkalo, Larisa Cerić, Amel Tuka, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Hamza Alić, Mesud Pezer, Kemal Mešić i Lucia Kimani.

Bacači kugle Mesud Pezer, Hamza Alić i Kemal Mešić stupit će na scenu 18. avgusta kada će biti kvalifikacije i finale njihove discipline.

"Upravo smo se vratili sa treninga. Još uvijek se navikavamo na vremensku razliku. Olimpijski komitet BiH čini se da nam obezbijedi prave uslove za rad kako bi nam bilo lakše. Treniramo marljivo i čekamo kvalifikacije. Nadamo se dobrim rezultatima", kazao je Mesud Pezer koji je na minulom Evropskom prvenstvu u Amsterdamu osvojio 12. mjesto.

Najstariji član naše posade 37-godišnji Hamza Alić iskoristio je priliku pozdraviti sve naše čitatelje i kazao je da među njegovim kolegama, ali i konkurentima, Pezerom i Mešićem vlada odlična atmosfera.

"Želim pozdraviti sve vaše čitatelje. Ovdje vlada topla i zdrava atmosfera, pogotovo među nama bacačima kugli. Sve je pod kontrolom i nadamo se da će tako biti i do samog nastupa", rekao je Alić.

Branislav Crnogorac, trener judistkinje Larise Cerić, vjeruje da naša takmičarka može napraviti značajan rezultat ako je zdravlje posluži.

"Danas smo krenuli sa treningom. Odradili smo jutarnji trening, uskoro počinje i drugi trening. Larisa se dobro osjeća. Sutra ćemo podići žrijebne brojeve. U četvrtak od 16 sati po brazilskom računanju vremena je žrijebanje i tada ćemo znati ko je protivnik Larisi Cerić. Njen nastup će biti 12. augusta, a to je zadnji dan judo turnira na Olimpijadi. Do tada ćemo vrijedno raditi i dati sve od sebe. Kada je Larisin zdravstveni bilten ok, ona može mnogo napraviti", poručuje Crnogorac.

Posljednji koji se priključio našem timu je teniser Mirza Bašić koji je kasnio zbog turnira u Španiji. On je trenirao zajedno sa Damirom Džumhurom koji vjeruje da će njih dvojica biti spremni do 6. avgusta kada počinje turnir u tenisu.

"Stigao sam jutro. Posljednji sam se pridružio timu, sa malim zakašnjenjem. Što se tiče organizacije, stvarno je sve super. Jutro sam sa Damirom odradio prvi trening. Osjećaj je odličan. Sve do subote imat ćemo treninge", rekao je Bašić.

Olimpijac od kojeg bh. javnost najviše očekuje je trkač na 800 metara Amel Tuka. On je prošle godine osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu i skrenuo pažnju na sebe. Tuka vjeruje da će svi naši takmičari imati vremena da dosegnu pravu formu pred nastupe.

"Tijelo se osjeća sve bolje i bolje. Mislim da ćemo uskoro svi biti u svom elementu i u formi pred velike nastupe", nada se Tuka koji će nastupiti 12. avgusta u kvalifikacijama.

Šef misije BiH u Rio de Janeiru Said Fazlagić nestrpljivo iščekuje izlazak na defile za koji smo dobili ukupno 18 mjesta.

"Mi smo dobili ukupno 18 mjesta za izlazak na defile. Otprilike oko 16 sati u petak krenut ćemo na stadion Maracana i tamo ćemo biti u 17 sati. Tamo ćemo čekati u hodnicima izlazak na defile koji uvijek počinje sa izlaskom Grčke, a onda idu ostale zemlje po abecednom rasporedu. Bit ćemo presretni dok predstavljamo Bosnu i Hercegovinu, a za to vrijeme će nas gledati otprilike milijardu gledatelja širom svijeta", naglašava Fazagić.

Fazlagić dodaje da u Brazilu naš tim nailazi na male probleme, ali da se jasno vide trud organizatora te činjenica da su uložena ogromna sredstva u jedan ovakav događaj.