Lažne fakture
0

Čelnici Džudo saveza RS-a prijavljeni tužilaštvu, sumnja se da su nezakonito stekli korist od 100.000 KM

N. M.
Ognjen Pavlović (Foto: Džudo savez BiH)
Ognjen Pavlović (Foto: Džudo savez BiH)
Predsjednik Džudo saveza Republike Srpske Ognjen Pavlović iz Zvornika i sekretar saveza Siniša Đukić iz Laktaša, prijavljeni su banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su lažnim fakturama izvlačili novac iz ove sportske organizacije i tako nezakonito stekli korist od oko 100.000 KM.
Kako je objavio portal Glas Srpske, policija Pavlovića i Đukića sumnjiči da su falsifikovali fakture, koristili iste fiskalne račune za plaćanje preko računa i blagajne.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova manjeg bh. entiteta, navodeći inicijale pomenutih osoba, saopćili su da je protiv Pavlovića i Đukića dostavljen izvještaj tužilaštvu zbog počinjenih krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

"Prvoprijavljeni O.P. je u svojstvu predsjednika jedne sportske organizacije i drugoprijavljeni S.Đ. u svojstvu generalnog sekretara iste te organizacije, iskoristili su svoj položaj i ovlaštenja na način što su evidentiranjem fiktivnih računa koje su evidentirali u poslovnim knjigama oštetili tu istu sportsku organizaciju, a za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist. Uprava kriminalističke policije nastavlja rad na ovom predmetu", stoji u saopštenju MUP-a RS.

Kako je rekao izvor blizak istrazi, ove malverzacije otkrivene su tokom kontrole utroška sredstava Saveza u ukupnom iznosu od 800.000 KM.

Podsjećamo, o Pavloviću, koji ujedno obnaša i ulogu predsjednika Džudo saveza Bosne i Hercegovine, je nedavno govorio i sportski radnik Karim Hebib, koji je na konferenciji za medije iznio nekoliko optužbi na njegov račun, nakon što je Pavlović imenovan na ovu poziciju.

Tada je Hebib upravo govorio o potencijalnim malverzacijama u entitetskom savezu. Istakao je da imenovanjem Pavlovića započinju novi problemi u entitetskom savezu RS. Novi saziv koji formira svojim dolaskom osumnjičen je za velike pronevjere novca, a vezane za organizacije turnira, a što je objavljeno i u medijima te prijavljeno nadležnim organima i agencijama sportskih radnika i klubova u RS.