Uspjeh karijere
422

Dijete izbjeglica iz Bosne i Hercegovine osvojilo bronzu na Olimpijskim igrama u Parizu

N. M.
Hrnić slavi bronzu nakon pobjede nad Sejranovićem (Foto: EPA-EFE)
Hrnić slavi bronzu nakon pobjede nad Sejranovićem (Foto: EPA-EFE)
Bosna i Hercegovina ni na aktuelnim Olimpijskim igrama u Parizu nije uspjela da dođe do svoje prve medalje u historiji, ali jeste jedan mladić porijeklom iz naše države.

Radi se o 21-godišnjem Ediju Hrniću iz Danske, koji je sin izbjeglica koje su zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu bile primorane napustiti domovinu.

Hrnić je rođen u Brondbyju 2003. godine, bavi se taekwondoom, na Olimpijskim igrama nastupa pod zastavom Danske, a večeras je u repasažu uspio da dođe do bronzane medalje.

Odličjem se Hrnić okitio pobjedom nad Geonwo Seom iz Južne Koreje, a prethodno i nad Leonom Sejranovićem iz Australije. Tako je postao bronzani u kategoriji do 80 kilograma.

O Hrnićevom bosanskohercegovačkom porijeklu su ranije pisali i danski mediji, koji navode da su njegovi roditelji iz Bosne i Hercegovine zbog rata morali preseliti u ovu skandinavsku zemlju.

Zlato je u Hrnićevoj kategoriji osvojio Tunižanin Firas Katoussi, pobjedom nad Mehranom Barkhordarijem u finalnoj borbi.

Prošle godine je Hrnić bio zlatni na Evropskim igrama u Poljskoj, a 2022. je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Manchesteru.