Nova pobjeda
25

Dominantna Imane Khelif osigurala medalju na OI i zaplakala, Alžirci napravili "ludnicu" u dvorani

H. H.
Imane Khelif je izborila plasman u polufinale (Foto: Screenshot)
Imane Khelif je izborila plasman u polufinale (Foto: Screenshot)
Alžirska bokserka Imane Khelif plasirala se u polufinale Olimpijskih igara i tako osigurala prvu medalju za svoju zemlju u Parizu.

Khelif je jednoglasnom sudijskom odlukom savladala Mađaricu Annu Lucu Hamori, a na kraju meča nije mogla skriti emocije i zaplakala je nakon svega što joj se desilo prethodnih dana.

Alžirka je riješila prvu rundu u svoju korist, u drugoj je bila još ubjedljivija, da bi u trećoj dva puta rivalku oborila na pod. Na kraju, slavila je rezultatom 5:0 i pored toga što je dobila jedan kazneni bod pred kraj borbe.

[TWITTER]1819764194893238371[/TWITTER]

Khelif je biološki žena i nije trans osoba, ali je utvrđeno da ima viška muških hormona, zbog čega se pojavila sumnja da je muškarac.

Međunarodni olimpijski komitet je dozvolio Khelif da se takmiči u ženskoj konkurenciji iako joj je ranije Svjetska bokserska organizacija (IBA) prošle godine zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu.

[TWITTER]1819763156593299565[/TWITTER]

Brojne kontroverze oko nje na ovim OI dovele su je u centar pažnje, a to je privuklo i brojne Alžirce koji su danas okupirali dvoranu u Parizu i podržali svoju reprezentativku u borbi za polufinale.

Khelif je pobjedom protiv Hamori osigurala medalju, pošto se u boksu odličja dodijeljuju svima koji uđu u polufinale, a borbu za finale imat će u utorak.