Popularni MMA borac
455

Erko Jun donio šampionski pojas u Sarajevo: Želim braniti titulu u punoj Zetri

E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Erko Jun (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih MMA boraca Ermin Junuzović alias Erko Jun je proteklog vikenda postao prvak organizacije Brave Combat Federation u poluteškoj kategoriji, a danas je donio šampionski pojas u Sarajevo.
Jun (34) je u Ljubljani pobijedio Alexandera Wesnera (27) tehničkim nokautom u četvrtoj rundi i nanio mu šesti poraz u karijeri i prekinuo mu niz od pet uzastopnih trijumfa.

Naš borac je upisao devetu pobjedu iz 11 borbi i četvrtu uzastopnu, a sa njim smo razgovarali po dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Jun je u ring u dvoranu Tivoli ušao uz pjesmu "Bosanac", a autor megahita Enes Begović je danas izdvojio vrijeme da dođe i porazgovara s našim borcem.

Iako je Jun želio da Begović bude uz njega u Ljubljani na borbi, to se nije desilo jer je naš popularni pjevač imao nastup u Zadru. No, kako nam je otkrio, prekinuo je nastup kako bi publika pogledala Erkovu borbu, te su se svi zajedno radovali pobjedi našeg borca.

Erko Jun s Enesom Begovićem (Foto: I. Š./Klix.ba)
Erko Jun s Enesom Begovićem (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kako je Jun istakao, izuzetno je zadovoljan statusom u organizaciji Brave koju je prije osam godina osnovao bahreinski šeik Khalid bin Hamad Al Khalifa.

Nakon što je u najvećoj evropskoj MMA organizaciji KSW-u imao skor 3-1, okušao se u organizaciji EMC gdje je upisao skor 2-1, a poslije isteka ugovora na stolu je imao brojne ponude.

"Dobio sam ponude iz KSW-a, FNC-a i PFL-a, ali sam se odlučio za Brave prvenstveno iz razloga što su mi oni ponudili najveći ugovor. No, pored novca, i izazov mi je biti dio Bravea jer šeik i država ulažu ogroman novac u organizaciju, a bitna informacija za mene je to da je u UFC došao najveći broj boraca upravo iz Bravea. Trenutno je meni dobro u Braveu, imam još četiri borbe, pa ćemo vidjeti da li ću uspjeti ostvariti svoj san i otići u UFC i okušati se protiv najboljih na svijetu, pa makar to bila jedna ili dvije borbe", kaže Jun na početku razgovora za Klix.ba.

Erko Jun se rado fotografira s fanovima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Erko Jun se rado fotografira s fanovima (Foto: I. Š./Klix.ba)

Jun, kojeg brojni fanovi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine redovno zaustavljaju kako bi se fotografirali sa njim, nam je otkrio kako u bliskoj budućnosti namjerava da promijeni težinsku kategoriju. Trenutno se bori u poluteškoj kategoriji (do 93 kg), a želi preći u kategoriju ispod, srednju (do 84 kg).

"Moj cilj za iduću godinu je da se spustim u srednju kategoriju. U ovom sportu, kako se ide iz borbe u borbu, tako se suočavaš sa sve boljim i boljim borcima. Vjerujem da bih mogao skinuti kilažu na 84 kilograma jer imam inače 97 kilograma, a vidim da ostali borci moje težine mogu skinuti kilograme da nastupe u srednjoj kategoriji, pa mogu i ja. Realno gledano, elitni poluteškaši u UFC-u su svi puno veći od mene i šanse su mi u srednjoj kategoriji puno veće kada su u pitanju najveći dometi", otkrio nam je Jun.

Erko Jun (Foto: I. Š./Klix.ba)
Erko Jun (Foto: I. Š./Klix.ba)

No, prije nego što promijeni kategoriju, Erko ima želju braniti titulu u poluteškoj kategoriji u Sarajevu.

"Imam ugovor s Braveom na još četiri borbe, i postoji velika šansa da branim pojas u punoj Zetri. Čelnici Bravea su vidjeli koje je 'ludilo' bilo u dvorani Tivoli u Ljubljani i shvatili su da trebaju što više evenata po Balkanu da rade. Meni je izuzetno drago da su u Braveu vidjeli šta je Bosna i Hercegovina i šta su Bosanci i Hercegovci. Nadam se da ću braniti titulu prvaka u Sarajevu, kao i da će to otvoriti vrata drugim našim borcima u Braveu", rekao je Jun koji je istakao da je ponosan na sve naše MMA borce.

"Redovno pratim našu MMA scenu i meni je važno to da svi jedni druge podržavamo. Nema nas puno i moramo biti podrška jedni drugima", rekao je Jun koji je pohvalio nastupe Tomislava Spahovića u FNC-u, ali i istakao da je pred Ahmedom Vilom lijepa budućnost.

"Vilu su pokrali u posljednjoj borbi u KSW-u protiv Kacpera Formele, ali momak je veliki radnik i želim mu sve najbolje. U suštini, drago mi je da su svi aktivni i da se drže zajedno. Ja nisam ljubomoran i ono što želim sebi, želim i svima njima", rekao je Erko Jun, svjetski prvak u organizaciji Brave Combat Federation.