Bliži se veliki događaj

Intervju / Forgač najavio spektakl u Zetri i povratak opasnog nokautera: MMA scena u BiH raste

Dražen Forgač, prvi čovjek Fight Nation Championshipa (Foto: FNC/Facebook)
Dražen Forgač, prvi čovjek Fight Nation Championshipa (Foto: FNC/Facebook)
...
Razgovarao: Nihad Mutapčić
02.12.2023. u 22:28

Olimpijska dvorana Zetra će 16. decembra ugostiti veliki borilački spektakl u organizaciji Fight Nation Championshipa. Najveća borilačka organizacija u ovom dijelu Evrope treći put stiže u Bosnu i Hercegovinu, ali prvi put u Sarajevo, grad koji dugo iščekuje ovakav događaj.

FNC je osnovan prije samo četiri godine, od tada bilježi nevjerovatan rast u cijelom regionu i šire, a o tome dovoljno govori činjenica da je njegove događaje u posljednje dvije godine pratilo više od 45.000 gledalaca uživo u dvoranama širom Balkana.

Stoga nema razloga da za dvije sedmice i Zetra ne bude ispunjena ljubiteljima borilačkog sporta, a u takvo nešto je uvjeren i prvi čovjek FNC-a Dražen Forgač, koji je ovim povodom govorio za Klix.ba.

"Sarajevo je, osim što je olimpijski grad i grad sporta, također i grad duge tradicije borilačkih sportova. Ne sumnjam da će Sarajevo prepoznati FNC koji kao vodeća MMA organizacija u ovom dijelu Evrope 16. decembra donosi istinski borilački spektakl u kultnu Zetru. Za ovu prigodu kapacitet Zetre je 8.000 mjesta i uvjeren sam da će biti ispunjena do posljednjeg mjesta", istakao je Forgač u razgovoru za Klix.ba.

Fotografija s eventa u beogradskom Pioniru u novembru (Foto: FNC/Facebook)
Fotografija s eventa u beogradskom Pioniru u novembru (Foto: FNC/Facebook)

Događaj FNC 14 u Zetri predvodi bosanskohercegovački borac Tomislav Spahović, koji će se u glavnoj borbi večeri boriti s Miranom Fabjanom iz Slovenije.

"Gotovo svakom eventu šlag na torti je glavna borba večeri, tako da i ovog puta najviše očekujem od te borbe u kojoj će se sučeliti Tomislav The Beast Spahović i Miran Fabjan, poznat kao Slovenski Rocky", dodaje Forgač.

Trenutno se Spahović nalazi na pripremama u dvorani American Top Teama u Zagrebu, nju vodi upravo Forgač, koji nam je pohvalio ono što je dosad vidio od bh. borca.

"Spahović je apsolutno najveća zvijezda ovog carda iako na njemu imamo i, kako bivše, tako i buduće UFC borce. On je rođeni Sarajlija, dijete grada i naravno da će imati najveću podršku u Zetri. Što se tiče onoga što možemo od njega očekivati, to je svakako najbolja verzija The Beasta do sada. Upravo sada je na pripremama u mojoj dvorani ATT Zagreb, trenira na vrhunskom nivou, sa vrhunskim sparing partnerima i očekujem da će to prezentirati u kavezu. Tomo je sada puno zreliji borac i njegova karijera obećava i sada kao i prije osam godina. Uvjeren sam da će napraviti velike stvari", smatra popularni Forgy.

Dosad su iz FNC-a potvrdili osam borbi za događaj u Zetri, a Forgač najavljuje da će na fight-card biti dodane još dvije te za Klix.ba otkriva da je spreman povratak jednog od najopasnijih nokautera u rosteru organizacije Marija Žgele.

"Za fight-card eventa FNC 14 planirano je deset borbi. Kao i svaki put dosad, imali smo određeni broj promjena na cardu uslijed otkazivanja uzrokovanih povredama. Uskoro ćemo objaviti preostale borbe, a mogu najaviti povratak jednog od najopasnijih nokautera u našem rosteru Marija Žgele. U fazi smo potvrđivanja protivnika za njegov povratak", otkrio je Forgač.

Žgela je hrvatski borac koji je na omjeru od šest pobjeda i dva poraza, a publika ga je najviše zapamtila po nokautu protiv Žarka Jankovića na jednom FNC događaju prije dvije godine.

Istakao je Forgač, koji je nekada i sam bio MMA borac, da MMA sport raste i u Bosni i Hercegovini za šta je umnogome zaslužan i FNC.

"MMA scena u Bosni i Hercegovini raste, što je direktno povezano s rastom popularnosti ovog sporta i FNC organizacije. Na sceni su mnogi novi borci poput Selvera Mahmića, braće Tomislava i Ivana Sičaje, Frana Brnade uz već dobro poznata i etablirana imena. Vraća se Tomo, uvjeren sam da dolaze sve bolja vremena za MMA na ovim prostorima", optimističan je Forgač, koji u Zagrebu vodi dvoranu American Top Team, podružnicu ovog poznatog tima s Floride (Sjedinjene Američke Države).

Za kraj razgovora za Klix.ba se Forgač osvrnuo i na nesretnu situaciju sa Selverom Mahmićem, koji je zbog teške bolesti sina Omara otkazao nastup u Zetri.

Selver Mahmić (Foto: FNC/Facebook)
Selver Mahmić (Foto: FNC/Facebook)

"Selver se nažalost našao u najgoroj mogućoj situaciji za roditelja, a to je teška bolest djeteta. Selver je član ATT-a Zagreb, FNC borac i naravno da smo uz njega sada kada mu je najpotrebnije. Hvala svim dobrim ljudima na pomoći. Ponosan sam na borilačku zajednicu, angažirali su se mnogi poznati regionalni borci. Pozitivni smo i vjerujemo u sretan ishod i Omarovo ozdravljenje", zaključio je Forgač.

Treba pohvaliti divan gest Forgača i njegove organizacije koja je Mahmiću prije nekoliko dana isplatila cjelokupan honorar predviđen za borbu u Zetri, iako je bh. borac neće ni raditi.

Popis dosad objavljenih borbi izgleda ovako:

Tomislav Spahović (BiH) - Miran Fabjan (SLO)

Berin Balijagić (BiH) - Andres Ramos (SAD)

Tomislav Sičaja (BiH) - Ahmet Rasim Pala (TUR)

Teufik Šehić (BiH) - Luka Ceranja (HRV)

Ivan Sičaja (BiH) - Nemanja Todorović (SRB)

Matija Bosančić (SRB) - Leon Krajačić (HRV)

Rusi Minev (BUG) - Alessandro Capone (ITA)

Tariel Abbasov (IZR) - Rony Jason (BRA)

Događaj FNC 14 je na rasporedu u subotu, 16. decembra navečer u Zetri, a ulaznice možete nabaviti na stranici kupikartu.ba i na njenim svim prodajnim mjestima.

42