Takmičenje na Ilidži
74

Francuzi najbolji i drugog dana EP-a za džudo veterane, bh. takmičari danas bez medalja

N. K.
U Areni hotela Hills u Sarajevu danas je održan drugi dan takmičenja na Evropskom prvenstvu u džudu za veterane, čiji je tehnički organizator Džudo savez BiH, a radi se o takmičenju koje je u kalendaru Evropske džudo unije (EJU) označeno kao jedan od najbitnijih događaja u ovoj olimpijskoj 2024. godini.

Turnir je danas svečano otvorio predsjednik Evropske džudo unije Laszlo Toth.

"Drago mi je što je Bosna i Hercegovina dobila organizaciju ovog velikog događaja na kojem učestvuje više od 800 takmičara u borbama i više od 300 u katama. Zahvaljujem se volonterima, čelnicima EJU-a i Džudo savezu Bosne i Hercegovine na odličnoj organizaciji", poručio je Toth.

Prisutnim u dvorani se obratio i počasni predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac.

"Drago mi je što ste došli na ovo Evropsko prvenstvo za veterane. Zahvaljujem se Evropskoj džudo uniji i predsjedniku Tothu jer stalno podržava naše aktivnosti. Džudo savez BiH je realativno mladi, ali i veoma uspješan i ponosni smo što smo organizovali mnoga velika evropska takmičenja, a sada smo dobili priliku organizovati još jedno. Mogu reći da je Džudo savez BiH dobar primjer kako federacija s malim budžetom, ali velikim srcem, može biti veoma uspješna. Hvala Organizacijskom odboru, volonterima i svima koji su podržali ovaj veliki događaj", poručio je Crnogorac, a nakon njega se kratko obratio i predsjednik Džudo saveza BiH Ognjen Pavlović.

"Dobro došli u Sarajevo na Evropsko prvenstvo za veterane. Zahvalio bih se Evropskoj džudo uniji na davanju povjerenja organizaciji ovog prvenstva. Čast i obaveza je bila prihvatiti organizaciju ovo velikog takmičenja, a nadam se da ćete svi zadovoljni otići kućama i da će vam Sarajevo i naša država ostati u lijepom sjećanju", kazao je Pavlović.

Danas su na tatami izašla šestorica bosanskohercegovačkih džudoka, no za razliku od jučer kada su se Milanko Mućibabić i Dragan Božović okitli s dva zlata, danas naši takmičari nisu stigli ni do jednog odličja.

Najbliži medalji bio je Jasmin Salihbegović koji se takmičio u kategoriji M3 +100 kg. Nakon što je poražen u četvrtfinalu od Slovaka Richarda Minaroviča, put do medalje tražio je kroz repasaž. Pobijedio je Turčina Berkana Layluhana, no potom ga je zaustavio Albanac Drin Shkreta, te je na taj način ostao bez borbe za bronzu.

Damir Agović (M4 -100 kg) je također došao do repasaža, no tamo ga je savladao španski takmičar Jose Antonio Cordero de la Rosa. U četvrtfinalu je poražen i Draženko Repić kojeg je u kategoriji M4 +100 kg savladao Nijemac Rene Taeuscher koji je na kraju takmičenja osvojio bronzu, a zbog povrede naš takmičar nije nastupio u repasažu protiv Francuza Davida Thenaisea.

Svoje nastupe u osmini finala završili su Siniša Pavković (M3 +100 kg), Ajdin Pajević (M3 -81 kg) i Mladen Vuković (M3 -90 kg). Pavkovića je savladao Francuz Morgan Latron, Pajevića Finac Tony Backman, a Vukovića Gruzijac Gurami Gogidze.

Drugog dana takmičenja, kao i prvog, najuspješniji su bili predstavnici Francuske koji su osvojili ukupno sedam medalja. Francuzi su se okitili sa tri zlata, tri srebra i jednom bronzom. Gruzijci su osvojili također sedam medalja (po dva zlata i srebra i tri bronze), a Azerbajdžanci pet (dva zlata i tri bronze). Zlato za Hrvatsku je osvojio Josip Sančić u kategoriji M4 -90 kg, dok su bronze za Srbiju osvojili Marko Mijalković (M4 -73 kg) i Nikola Milanović (M3 +100 kg).

Podsjetimo, na Evropskom prvenstvu učestvuju veterani i veteranke iz 36 zemalja širom Evrope, a u Arenu hotela Hills ih je stiglo više od 800, od čega ih 31 predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Pravo učešća na Evropskom prvenstvu za veterane imaju sve džudoke starije od 30 godina, ali pod uslovom da je od njihovog posljednjeg seniorskog nastupa prošla najmanje jedna godina.

Borbe se u Areni hotela Hills nastavljaju u subotu i nedjelju, nakon čega će se održati prvenstvo u katama, a od 12. do 14. juna će biti održan i Kodokan kata seminar.

Sve rezultate Evropskog prvenstva u džudu za veterane možete pogledati ovdje.