Predstavljao BiH i Evropu
72

Iron Puki nakon WBA konvencije u Orlandu: Morate biti ponosni kada ste u društvu takvih legendi

D. P.
Puki je bio gost prestižne konvencije (Foto: T. S./Klix.ba)
Najbolji bosanskohercegovački profesionalni bokser Edin Puhalo, poznatiji kao Iron Puki, obratio se novinarima na konferenciji za medije nakon povratka s WBA konvencije iz američkog Orlanda.
Orlando je od 11. do 14. decembra bio domaćin WBA konvencije u čast 100 godina postojanja ove elitne bokserske organizacije.

Konvenciju su uveličala brojna imena koja su obilježila historiju bokserskog sporta, a čast da prisustvuje imao je i najbolji bh. bokser Iron Puki, koji je dobio poziv kao predstavnik Evrope i aktuelni prvak.

"U Orlandu na WBA konvenciji bio sam na pozivu predsjednika Gilberta Mendoze. Odazvao sam se na poziv kao aktuelni prvak Evrope. Konvencija je trajala od 11. do 14. devembra i imao sam priliku da se družim s najvećim imenima ovog sporta. Bio sam tu jedini aktuelni WBA prvak od svih aktuelnih regionalnih prvaka te tako na najbolji mogući način sam predstavio sebe i BiH na elitnoj smotri", rekao je Puki medijima.

Bh. bokser je objasnio šta se događalo u Orlandu te je dodao da je tu bilo i borbi tokom prvog dana.

"WBA je najstarija bokserska organizacija i slavi 100 godina postojanja. Tu su bili pozvani najbolji borci. Prvog dana je bio organizovan i bokserski event u čast konvencije. Bilo je sedam ili osam borbi, od toga nekoliko i za titulu", dodaje Puki.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Bh. borcu se ostvarila velika želja, a to je da upozna i stekne prijateljstvo s nekolicinom legendi ovog sporta poput Evandera Holyfielda.

"Ono što je bitno naglasiti, jeste koliko je istaknutih imena bilo tu. Čast mi je bilo upoznati predsjednika WBA gospodina Gilberto Mendoza. Ujutro sjedim s Dmitrijem Bivolom, koji je svjetski prvak i pobijedio je Canela Alvareza, sjednem da gledam Svjetsko prvenstvo s Holyfieldom... Posebna čast mi je bila upoznati Don Kinga, koji je svojevremeno bio promotor Muhammadu Aliju, Mikeu Tysonu... U društvu takvih ljudi morate biti sretni i ponosni da vas neko pozove na takav događaj", dodao je bh. bokser koji se zahvalio svojim sponzorima i prijateljima, ali i bh. dijaspori za podršku koja mu mnogo znači.

Podsjetimo, naš bokser je 8. oktobra ove godine osvojio WBA evropsku titulu u Berlinu protiv Ukrajinca Romana Golovaščenka prekidom u drugoj rundi. Osim WBA titule, Iron Puki je u ovoj godini osvojio i IBO evropsku titulu.