Zajedno sparingovali
62

Još jedna bokserka tvrdi da je Imane Khelif muškarac: "Imam evidenciju o svemu, neka uradi test"

H. H.
Imane Khelif i Joana Nwamerue (Foto: Twitter / montaža)
Imane Khelif i Joana Nwamerue (Foto: Twitter / montaža)
Bugarsko-nigerijska bokserka Joana Nwamerue, koja je sparingovala protiv novopečene olimpijske šampionke Imane Khelif tvrdi da je Alžirka muškarac.

Khelif su mnogi optuživali da je muškarac, iako je biološki žena, ali prema tvrdnjama čelnika Međunarodne bokserske federacije (IBA) ona ima višak testosterona i muške XY hromosome.

Međunarodna bokserska federacija (IBA) ju je suspendovala, ali Međunarodni olimpijski komitet je napravio drugačiju odluku i dozvolio Khelif da se takmiči u Parizu.

Nwamerue, koja je sparingovala sa Khelif, također je sigurna da je riječ o muškarcu.

"Khelif ima neku vrste internih problema, ali to je muškarac. Ostat ću pri svojim riječima dok ne uradi test da dokaže svijetu da je žena. Ali, svi znamo da se to neće dogoditi. Mislim da smo odradili 3-4 sparinga. Imam evidenciju o svemu. Mogu potvrditi da je Khelif za mene muškarac. Muška snaga, tehnika, sve", kazala je bugarsko-nigerijska bokserka.

Nwamerue je kazala da nije povjerovala u teoriju da je Khelif "biološki izmijenjena" životom u planinskim lancima u njenom rodnom Alžiru.

"Njene kolege su mi došle i kazale da nije muškarac. Kazali su da je žena i da jednostavno živi visoko u planinama sa svojim rođacima i roditeljima, zbog čega može doći do promjene u njenom testosteronu ili hromozomima i slično", kazala je Nwamerue.

Inače, olimpijska bokserska prvakinja Imane Khelif doživjela je fantastičan doček u svom Alžiru.

Alžirska osvajačica zlatne medalje u boksu poluteške kategorije sinoć je stigla u glavni grad svoje zemlje zajedno s ostalim osvajačima medalje poput gimnastičarke Kaylije Nemour i trkača Djamela Sedjatija.

Doček je organizovao ministar sporta Abderrahmane Hammad, a do kraja sedmice trofejni alžirski olimpijci sastat će se i s predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom.