Korina Džidić prvakinja
66

Judo klub Borsa osvojio četiri medalje na juniorskom prvenstvu Balkana u Tirani

E. B.
Mostarski Judo klub Borsa je postigao izvanredan uspjeh na juniorskom prv3enstvu Balkana u Tirani osvojivši četiri medalje.

Juniorsko prvenstvo Balkana okupilo je najbolje mlade džudaše iz deset balkanskih zemalja. Na takmičenju su učestvovali takmičari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Turske i Bugarske, pruživši priliku borcima da odmjere snage s vršnjacima iz cijele regije.

Najveći uspjeh od bh. takmičara postigla je Korina Džidić, koja je okrunjena titulom prvakinje Balkana za juniorke. Korina je u četvrtfinalu bila bolja od Sophie Xanthopoulou iz Grčke, a u polufinalu je savladala Anamariju Suciu iz Rumunije.

U finalu je dominirala protiv Andrijane Šutović iz Crne Gore, osiguravši zlatnu medalju i naslov prvakinje.

Johanna Kinger je svoj put do finala i srebra započela pobjedom u četvrtfinalu protiv Andree Turčinović iz Crne Gore. U polufinalu je nadvladala Elif Kusku iz Turske, no u finalu je, nakon iscrpljujuće borbe, poražena od Alexie Usurelu iz Rumunije, čime je osvojila srebrnu medalju.

Petar Kožulj ostvario je sjajan nastup osvajanjem bronzane medalje. U četvrtfinalu je pobijedio Lazaeosa Manousaridisa iz Grčke, no u polufinalu je izgubio od Alexandrua Morarua iz Moldavije. U borbi za treće mjesto, Kožul se vratio na tatami i pobijedio Gustiuca Tudora, također iz Moldavije, čime je osigurao bronzano odličje.

Mario Novak je također zasjao broncom. U prvom kolu pobijedio je Ioannisa Manetasa iz Grčke, dok je u četvrtfinalu bio bolji od Muhameda Beriše iz Crne Gore. Nažalost, u polufinalu je izgubio od Kosovara Muhamedina Veselog, no u borbi za treće mjesto uspio je savladati Lazaeosa Manousaridisa iz Grčke i time osigurao Borsi još jednu bronzanu medalju.

Osim pojedinačnih uspjeha, Bosna i Hercegovina je nastupila i u ekipnom takmičenju, gdje su u sklopu reprezentacije nastupili Johanna Klinger, Korina Džidić i Hrvoje Knezović. U ekipnim borbama, reprezentacija BiH je briljirala, pobijedivši ekipe Turske, Rumunjske i Albanije. Nažalost, u finalu su izgubili od Crne Gore, te su se okitili srebrom u ekipnom dijelu takmičenja.

Ovi uspjesi mostarskih džudaša na balkanskoj sceni potvrđuju njihovu predanost, dokazujući još jednom da je Borsa jedan od vodećih klubova u regiji. Samo u tekućoj godini, Borsa je osvojila 11 pojedinačnih balkanskih medalja, čime prednjači ne samo među bh. judo klubovima, nego i u široj regiji, potvrđujući svoju dominaciju i izvrsnost u ovom sportu.