"Reformisao sport"
26

Slavni brazilski MMA borac Andre Mussi preminuo nakon treninga u teretani

D. P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Brazilski MMA borac Andre Mussi (48) preminuo je nakon što se srušio tokom treninga, tačnije nakon što je priveo kraju seriju vježbi.

Mussi je u karijeri odradio 16 profesionalnih borbi i ostvario 11 pobjeda kao MMA borac, a takmičio se širom Evrope, SAD-a i Južne Amerike.

Posljednjih godina radio je kao trener borilačkih vještina, a upravo nakon jednog takvog smrtno je stradao. Mediji u Brazilu navode da je nakon napornog treninga u teretani kolabirao, pokušali su ga spasiti ljekari, ali je na kraju preminuo.

Andre Mussi je prema riječima kolega iz MMA sporta uspio transformisati ovu borilačku vještinu i ostaviti veliki trag na njegov razvoj.

"Andre Mussi će ostati upamćen kao jedna od ključnih osoba koja je stavila grad Bahiju na svjetsku MMA kartu. Bio je važan dio modernog MMA sporta. Reformisao je poslovni model i pomogao je profesionalizirati sport", rekao je njegov kolega i jiu-jitsu zvijezda Renato Velame.

Mussi se nakon okončanja karijere fokusirao na bodybuilding, poslovna ulaganja i treniranje mladih boraca. Otvorio je teretanu Rush Academy za MMA zvijezde te je razvio borce poput Yurija Carltona i Edilberta Crocote.

Uzrok smrti Andrea Mussa još uvijek nije službeno otkriven, a iza njega su ostala supruga Natalie i sin Joaquim s kojima je živio u Rio de Janeiru.