Takmičilo se 15 zemalja
56

Završen bokserski turnir "Sarajevo trophy", bh. bokseri osvojili tri zlatne medalje

E. B.
Tokom protekle sedmice u Sarajevu je održan drugi Međunarodni bokserski turnir "Sarajevo trophy" u sportskoj sali Hotela Hollywood.

Posjetioci su mogli uživati u vrhunskom boksu četiri dana, gdje je nastupilo više od 100 takmičara iz 15 zemalja: BiH, Francuske, Hrvatske, Ukrajine, Srbije, Izraela, Mađarske, Njemacke, Rumunije, Turske, Poljske, Grčke, Crne Gore, Slovenije i Sjevere Makedonije, među kojima su mnogi nacionalni prvaci svojih zemalja kao i aktuelni osvajači evropskih i svjetskih medalja u kategorijama juniora i omladinaca u obje konkurencije.

Samo otvorenje je uveličao svojim prisustvom i predsjednik Evropske bokserske konfederacije (EUBC) Ioannis Filippatos, koji prisustvuje samo najvećim takmičenjima kao što su evropska i svjetska prvenstva.

Ovo je prvi put da predsjednik EUBC-a posjeti Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja historijski trenutak za bh boks. Isti je pohvalio profesionalni rad i zalaganje predsjednika Kantonalnog saveza Enesa Kunovca, te najavio da će se Evropsko prvenstvo za juniore održati 2024. godine u Sarajevu, što je od iznimnog značaja za boks, te općenito sport u BiH, ali će također imati i ogroman značaj za razvoj bh privrede i turizma.

Otvorenju turnira "Sarajevo trophy" su prisustvovali dogradonačelnik Grada Sarajeva Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda, te predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić, te mnoge druge zvanice i gledaoci.

Turnir su kao i prošle godine podržali Grad Sarajevo, Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, te ove godine i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Organizatori turnira "Sarajevo trophy" Bokserski klub Sarajevo i Bokserski savez Kantona Sarajevo su ponovo dokazali profesionalizam u organizaciji medjunarodnog turnira. Turnir je, što je rijetkost za naše prostore, održan u cijelosti u skladu sa EUBC pravilima. Takmičari i posjetioci su bili oduševljeni gostoprimstvom, te su najavili svoj povratak i naredne godine u još većem broju, u nadi da će ovaj turnir postati tradicionalan.

Bh. bokseri su ostvarili zapažene rezultate na turniru osvojivši nekoliko srebrenih i bronzanih medalja, te 3 zlatne medalje i to Emir Kunovac (do 63 kg, BK Sarajevo), Tarik Kunovac (do 75 kg, BK Sarajevo) i Rejjan Jakupović (do 48 kg, BK Ilidža).

Za najborbenije parove turnira proglašeni su Tarik Kunovac (BiH) i Ivan Nekić (HRV) u kategoriji juniori (m), Georgios Pleas (GRČ) i Aleksander Cimbal (UKR) u kategoriji mladi (m), Dragana Jovanović (SRB) i Maireen Clodomir (FRA) u kategoriji mladi (ž), te Agata Štajcer (HRV) i Sofija Novikova (UKR) u kategoriji juniori (ž).

Za najbolje boksere po kategorijama proglašeni su:

  • Juniori (m): Abdallah Rahal (IZR)

  • Mladi (m): Krisztian Nileborg (MAĐ)

  • Mladi (ž): Anastasija Bošković (SRB)

  • Juniori (ž): Alicia Manlius (FRA)

Za najboljeg boksera turnira proglašen je Sandor Varandi (MAĐ).