Četiri dana nadmetanja
40

Završeno EP u džudu za veterane: Francuzi najuspješniji, BiH bez medalje u timskom takmičenju

N. K.
U Areni hotela Hills u Sarajevu danas je održan četvrti takmičarski dan Evropskog prvenstvu u džudu za veterane, čiji je tehnički organizator Džudo savez Bosne i Hercegovine, a radi se o takmičenju koje je u kalendaru Evropske džudo unije (EJU) označeno kao jedno od najbitnijih događaja u ovoj olimpijskoj 2024. godini.

Posljednjeg dana kontinentalnog šampionata za džudo veterane na rasporedu su bila ekipna takmičenja u ženskoj, muškoj i mješovitoj konkurenciji, a Bosna i Hercegovina, nažalost, nije uspjela osvojiti nijednu medalju. Pomenutim ekipnim borbama prethodila Ne-waza odnosno džudo borba iz partera.

U kategoriji F30 Njemačka je pobijedila BiH rezultatom 4:1, a jedini bod za našu selekciju je donijela Dijana Sadikovska koja je pobijedila Franzisku Walther dok je Alma Mujkić dvaput poražena od Jessice Lindner. Preostale bodove za Njemačku je osvojila Zita Notter koja je pobijedila Sabinu Haračić.

Put ka medalji smo tražili kroz repasaž, ali je selekcija Češke bila uspješnija rezultatom 4:1 i ostavila nas bez odličja u ovoj kategoriji, a jedini bod našoj reprezentaciji je donijela Sabina Haračić pobijedivši Veroniku Sigmundovu dok su Dijana Sadikovska i Alisa Mujkić poražene.

Nijemci su savladali BiH i to identičnim rezultatom 4:1 u kategoriji M50, a za našu reprezentaciju su nastupili Zikret Hasanica, Benamin Maglić, Enver Kemez i Mustafa Memagić, koji su poraženi i u repasažu od selekcije Gruzije rezultatom 5:0.

Admir Kukuruzović, Ibrahim Kasumović, Amar Dugonjić i Alem Perenda nisu uspjeli pobijediti Belgiju u kategoriji M30 budući da su poraženi rezultatom 3:2. Pokušali smo kroz repasaž doći do medalje, ali smo poraženi od Francuske rezultatom 4:0.

Najuspješnija je u konačnici bila selekcija Francuske koja je osvojila pet medalja i to po jedno zlato i srebro te tri bronze dok je Gruzija uz zlato osvojila i dva srebra. Njemačka je osvojila zlato i srebro, a najsjajnija odličja su još osvojile reprezentacije Italije kao i Finske dok se Češka Republika zadovoljila srebrom i dvije bronze. Medalje su još osvojile reprezentacije Belgije i to dvije bronze te Poljske koja je osvojila jednu bronzu.

U kategoriji F30 zlato je osvojila Francuska pobijedivši Njemačku u finalu rezultatom 4:1 dok je bronza pripala Češkoj Republici, a u F50 kategoriji zlatna je bila selekcija Italije koja je u finalu savladala Češku Republiku rezultatom 5:0. Bronzana medalja je pripala reprezentaciji Francuske.

Gruzijci su u finalu M30 kategorije imali dvije selekcije pa su podijelile zlato i srebro dok je bronza pripala Francuskoj i Belgiji, a Njemačka je u finalu M50 kategorije savladala Francusku rezultatom 3:2. Bronza je pripala selekcijama Belgije i Poljske.

Posljednja kategorija "Mixed 40" je donijela zlatnu medalju Finskoj koja je u finalu pobijedila Gruziju rezultatom 4:3 dok su se na postolju našli i reprezentativci Francuske i Češke Republike. Na ekipnom takmičenju je učestvovalo deset država i više od 230 džudista.

Prije dodjele medalja i pehara, čovjek koji je najzaslužniji što Bosna i Hercegovina sjajno kotira u evropskim i svjetskim džudo okvirima, prof. Branislav Crnogorac, predao je zastavu Evropske džudo unije predsjedniku Džudo federacije Latvije koja će naredne godine u Rigi ugostiti EP za veterane.

Ukupni pobjednik Evropskog prvenstva u džudu za veterane je Francuska s 18 zlatnih, 23 srebrene i 24 bronzane medalje. Druga je Gruzija (13 zlatnih, devet srebrenih i 12 bronzanih odličja), dok je treća Njemačka (13 zlatnih, pet srebrenih, 13 bronzanih medalja).

Naša selekcija je od ukupno 36 zemalja takmičenje završila ne devetom mjestu s tri zlata, jednim srebrom i jednom bronzom.

Već sutra počinje Evropsko prvenstvo u katama, koje traje do 12. juna.