Konačno
189

Bosna dobija prvi cheerleading klub, osnovala ga je profesorica koja se iz Amerike vratila u BiH

N. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je cheerleading u godinama iza nas zaživio u Hercegovini, sada je osnovan i prvi klub koji će se baviti ovim sportom u Bosni.

Cheerleading savez Bosne i Hercegovine je član Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine, BiH je ove godine godine prvi put kao reprezentacija sudjelovala na Evropskom prvenstvu, međutim Bosna do sada nije imala klub.

Zbog velikih uspjeha cheerleading sportista iz Bosne i Hercegovine sve veća je zainteresiranost za ovaj sport, a stoga je bilo pitanje dana kada će se otvoriti klub u nekom dijelu Bosne.

Sve je počelo kada se iz Amerike u Sarajevo doselila profesorica historije i cheerleading trenerica Seada Mukanović. Seada je rođena u Americi te je tamo živjela čitav svoj život, međutim njena obitelj je porijeklom iz Bosne.

Cheerleadingom se bavi od prvog razreda osnovne škole, a 2016. godine kreće sa trenerskom karijerom. Kao trenerica sa svojom ekipom osvojila je visoko četvrto mjesto na državnom prvenstvu Amerike već 2019. godine.

Čim se smjestila u Sarajevu kontaktirala je Hrvatski cheerleading klub Široki, gospođicu Nikolinu Čolak koja, osim što je glavni trener Širokog Brijega, obnaša i funkciju predsjednice Cheerleading saveza BiH.

HCK Široki je kolijevka cheerleading sporta u BiH i pomogli su mnogim klubovima u njihovim počecima i razvoju, zbog čega su i nagrađeni više puta za razvoj sporta, a tako je bilo i ovog puta.

Održano je nekoliko sastanaka, odazvala se odlična ekipa iz Sarajeva i krenulo se u realizaciju pokretanja cheerleading kluba u Sarajevu.

Službeni naziv kluba je Cheerleading klub Storm Sarajevo.

Prvi trening za sve djevojčice i dječake te omladinu održati će se 04.01.2024. u 15:30h u Kulturno - sportsko rekreacijskom centru Ilidža.

Plan je da se do kraja januara oforme ekipe svih uzrasta te da krenu sa osnovama, a već 24. marta sudjelovati će na državnom prvenstvu u Ljubuškom. Želja je izaći odmah na državno prvenstvo kako bi uvidjeli kako to sve ide i stekli iskustvo za iduću godinu jer državno prvenstvo Bosne i Hercegovine se svake godine održava krajem marta.

Iz Cheerleading kluba Storm Sarajevo pozvali su sve zainteresirane da slobodno zaprate instagram profil cks_sarajevo jer uskoro će biti objavljeno još informacija.