Slijede nova uzbuđenja
0

Boston se priprema za jubilarnu 100. stanicu Red Bull Cliff Diving Svjetske serije

D. B.
Nakon što je u Atini otvorena nova sezona, koju su pobjedama započeli Molly Carlson i Constantin Popovici, takmičenje u Red Bull Cliff Diving Svjetskoj seriji se nastavlja u Bostonu, gradu zaluđenom sportovima, gdje će se skakati sa skakaonice postavljene na ivici Instituta savremene umjetnosti.

Skakačice i skakači će treću godinu u nizu učiniti sve kako bi svojim skokovima osvojili srca fanova u Bostonu, a lov na bodove nije mogao početi na uzbudljiviji način. Pobjeda u Atini je pripala Kanađanki Molly Carlson, koja je imala samo 0,1 bod više u odnosu na aktuelnu šampionku, Australku Rhiannan Iffland.

Zvijezda u usponu, Simone Leathead iz Montreala, koja je završila treća u Grčkoj, kao i Xantheia Pennisi, koja je stekla samopouzdanje na prvom takmičenju sezone, definitivno će privući pažnju kada djevojke budu skakale s platforme visoke 21 metar.

Nova wildcard učesnica Kaylea Arnett bi mogla postati lokalna heroina nakon što je zaslužila svoje mjesto u Red Bull Cliff Diving Svjetskoj seriji s osvojenim impresivnim četvrtim mjestom na Svjetskom prvenstvu u Dohi ranije ove godine. Arnett će se pridružiti sunarodnjakinjama Meili Carpenter i lokalnoj takmičarki Ellie Smart u ženskoj konkurenciji.

Što se tiče muške konkurencije, aktuelni šampion Constantin Popovici je novu sezonu započeo tamo gdje je stao u prošloj. Pobijedio je na prvoj stanici održanoj u Atini ispred Španca Carlosa Gimena, novog lica u stalnom rosteru. Rumun je pokazao da se neće lako odreći trofeja King Kahekili.

Amerikanac James Lichtensteiner se vraća u Boston s dodatnim samopouzdanjem nakon što se našao na podijumu u Grčkoj. Nakon tri treća mjesta, 29-godišnjak se želi popeti bar jednu stepenicu više na domaćem terenu nakon što skoči sa skakaonice visoke 27 metara.

Konkurenciju bi mogao predstavljati mladi skakač iz Meksika, koji debituje u Svjetskoj seriji. Riječ je o 21-godišnjem Yolotiju Martinezu, koji je završio peti na Svjetskom prvenstvu i time se našao u eliti skakača te sebi osigurao wildcard za Boston.

Sa šestim takmičenjem dosad, Boston je grad koji je najviše puta bio domaćin stanice Red Bull Cliff Diving Svjetske serije od bilo koje lokacije na američkom tlu. Također, sada ima priliku da ugosti 100. jubilarnu stanicu turneje od njenog početka 2009. godine.

Ukupno 24 takmičara iz 13 zemalja ponovo će redefinisati granice ljudskih sposobnosti dok dodaju novo poglavlje u historijskim knjigama Red Bull Cliff Divinga. Glavni dan takmičenja u Bostonu je 8. juni.

Nosioci wildcarda u SAD-u bit će Kaylea Arnett (SAD), Madeleine Bayon (Francuska), Aimee Harrison (Kanada), Morgane Herculano (Švicarska), Ginni Van Katwijk (Nizozemska); David Colturi (SAD), Miguel Garcia (Kolumbija), Yolotl Martinez (Meksiko) i Braden Rumpit (Novi Zeland).

U Bostonu su prethodno pobjeđivali Orlando Dugue ( 2011.), Gary Hunt (2012. i 2013.), Molly Carlson i Aidan Heslop (2022.) te Rhiannan Iffland i Constantin Popovici (2023.).