Nastavak saradnje
0

Efendić ugostio odbojkaške Fantoma, prvake BiH u sjedećoj odbojci

K. H.
Zlatni momci, četverostruki prvaci Evrope i šesterostruki prvaci BiH u sjedećoj odbojci, te osvajači deset titula pobjednika Euro lige, reprezentativci i članovi odbojkaškog kluba invalida "Fantomi" posjetili su danas Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje ih je ugostio općinski načelnik Semir Efendić sa saradnicima.

U delegaciji su bili direktor kluba Mirsad Mirojević, trener Sead Mršo, kapiten Mirzet Duran, sekretar i igrač kluba Vejiz Šabić i igrači Neko Dacić i Mirza Mršo. Sa načelnikom Efendićem razgovarali su o postignutim uspjesima, budućim planovima, kao i o nastavku saradnje sa lokalnom zajednicom.

Odbojkaši ovog kluba nedavno su osvojili još jednu titulu šampiona BiH u najvećem derbiju evropske sjedeće odbojke.

Načelnik Efendić ovom prilikom čestitao im je na postignutom uspjehu i zalaganju, uz želju za nove uspjehe. Podsjetio je da Općina Novi Grad sufinansira programske aktivnosti sportskih klubova i društava sa svog područja, koji ostvaruju zapažene rezultate tokom takmičarske sezone, kao jedan vid podrške razvoju sporta u lokalnoj zajednici i nagrade onima koji postižu rezultate.

"Imamo masovnost u sportu, kroz Registar sporta, kojeg smo uspostavili 2017. godine, pokušali smo usmjeriti klubove da postižu više rezultata i takve klubove, odnosno najbolje plasirane više podržavamo", rekao je načelnik Efendić.

Direktor kluba i nekadašnji igrač Mirsad Mirojević zahvalio je načelniku na izdvojenom vremenu i dosadašnjoj podršci, istakavši značaj sportske infrastrukture, koja je u proteklim godinama u Novom Gradu na jednom zavidnom nivou.

"Infrastruktura za treniranje je odlična, imamo najbolje uslove u Evropi, nama kao klubu koji okuplja invalide najbolje odgovara dvorana 'Ramiz Salčin' na Mojmilu. Ove godine klub slavi 25. godišnjicu postojanja i 20 godina organiziranja Međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci 'Sarajevo Open', na kojem su učešće uzele ekipe iz cijeloga svijeta", rekao je Mirojević, istakavši da iza uspjeha ovog kluba stoji veliki trud, rad i zalaganje.

Mirzet Duran, kapiten je odbojkaškog kluba invalida "Fantomi" od 2012. godine, a odbojku je počeo trenirati od svoje 16. godine.

"Što se tiče zadnje sezone, gdje smo postali prvaci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci jesenji dio prvenstva smo završili na prvom mjestu bez poraza. U zadnjem kolu smo doživjeli poraz od našeg rivala, međutim to nije utjecalo na konačni plasman, gdje je nama samo u zadnjoj utakmici trebao jedan set da bi postali prvaci. Na našu sreću osvojili smo taj prvi set i slavlje je moglo da počne", kaže Mirzet.

Ističe da ih u narednom periodu očekuje nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, u periodu august/septembar, a nakon toga 20. jubilarni turnir "Sarajevo Open".

"Planiran je za prvi vikend u oktobru, zbog situacije sa pandemijom. Očekujemo da će kao i svake godine biti jedan od najjačih turnira u Evropi, gdje nam dolaze ekipa Rusije kao aktuelni prvak Evrope i ekipa Njemačke kao trećeplasirana ekipa Evrope, reprezentacije Brazila, Irana itd. Nakon tog turnira, za nekih 15-tak dana slijedi i Evropsko prvenstvo seniorske rezprezentacije, tako da će većina tih reprezentacija iskoristiti ovaj turnir za sam nastup na Evropskom prvenstvu", istakao je Duran.

OKI Fantomi, osnovan je 1995. godine s ciljem okupljanja osoba s invaliditetom, stradalnika rata i od tada niže uspjehe jedan za drugim.

Prvak Evrope prvi put su postali 2004. godine u njemačkom gradu Leipzigu, osim što su višestruki prvaci Evrope, dvostruki su osvajači kupa, a osim toga i jedna velika složna podrica. Klub okuplja oko 30 osoba, od kojih je 18 igrača aktivnih.