Utakmica visokog rizika
71

Englezi upozoreni: Oko 500 srbijanskih huligana dolaze da prave nerede, policija na nogama

H. H.
Srbijanske ultra grupe kao što su Headhunters i Gravediggers spadaju među neke od najozloglašenijih (Foto: EPA-EFE)
Srbijanske ultra grupe kao što su Headhunters i Gravediggers spadaju među neke od najozloglašenijih (Foto: EPA-EFE)
Engleski navijači su upozoreni da je "vojska" od 500 pripadnika "srbijanskih huligana željnih nasilja" spremna da izazove nerede uoči utakmice između Srbije i Engleske koja se igra u nedjelju na Evropskom prvenstvu.

Njemački policajci su prvu utakmicu za obje selekcije već označili kao utakmicu "vrlo visokog rizika", sa 1.300 dodatnih policajaca koji će biti raspoređeni na dan utakmice, kao i sa jako pojačanim nadzorom.

Srbijanske ultra grupe kao što su Headhunters i Gravediggers spadaju među neke od najozloglašenijih u Evropi i redovno su izazivali nerede na ulicama i žestoke tuče na tribinama na međunarodnim utakmicama, čak i upadanjem na teren i napadima na suparničke igrače.

Sa engleskim navijačima koji su također poznati po izazivanju haosa na utakmicama, neprimjerenim skandiranjem i svojom beskonačnom arogancijom, Nijemci s pravom strahuju od nereda.

Peter Both, šef policije u Gelzenkirhenu gdje će se igrati utakmica, izjavio je da će "do 400 ili 500 srbijanskih huligana koji traže nasilje otputovati u Njemačku".

"Pretpostavljam da će za nas najveći izazov biti identificirati nasilne, ometajuće grupe u ranoj fazi i odvojiti ih od miroljubivih navijača koji poštuju zakon", kazao je za The Guardian.

Otprilike 500.000 Srba živi u Njemačkoj i postoji bojazan da bi neki mogli otputovati u Gelzenkirhen da izazovu probleme.

Inače, oko 22.000 policajaca dežurat će svakog dana na turniru širom Njemačke.

Utakmica između Srbije i Engleske na programu je u nedjelju s početkom u 21 sat.