Napravio sjajan napredak
26

Andrea Stella produžio ugovor s McLarenom

D. B.
Andrea Stella (Foto: EPA-EFE)
Andrea Stella (Foto: EPA-EFE)
McLaren je odlučio produžiti ugovor s direktorom svog F1 tima Andreom Stellom nakon dobro odrađenog prvog dijela sezone Formule 1 u kojem je britanski tim pokazao da je konkurent za titulu.

Stella je stigao u McLaren 2015. godine te je radio kao direktor operacija za utrke i performanse prije nego je promovisan u izvršnog direktora za utrke 2019. godine. Potom je postao direktor tima 2022. godine, nakon čega je McLaren počeo brzo napredovati. Ekipa je upisala dvije pobjede na utrkama, 18 podijuma i jedan trijumf u Sprintu.

McLaren se trenutno nalazi u nizu od 10 podijuma te zaostaje samo 42 boda u poretku konstruktora za vodećim Red Bull Racingom. Ovaj zaostatak je manji od broja bodova koji se može osvojiti tokom samo jednog trkačkog vikenda.

Zahvaljujući dobrim rezultatima, Stella je dobio produženje ugovora. Kao što je poznato, ranije je u Ferrariju sarađivao s legendarnim vozačima poput Michaela Schumachera, Kimija Raikkonena i Fernanda Alonsa.

"Privilegija je biti dio McLaren F1 tima, čast mi je što ću nastaviti raditi u svojoj ulozi. Napravili smo sjajne stvari u proteklih godinu i po, ali još uvijek ima posla da bismo se konstantno borili za vrh. To mi predstavlja uzbudljiv izazov. Uspjeh dolazi iz zajedničkog rada, a ja uživam u svojoj ulozi koja mi je pomogla da 'otključam' individualni talent te da osnažim ljude da rade zajedno u ostvarenju ciljeva tima", izjavio je Stella.

McLaren je posljednju titulu osvojio 2008. godine.