Nova prilika za Italijana
3

Antonelli će na treningu u Meksiku voziti Hamiltonov bolid, Russellov je razbio u Monzi

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mercedesov junior Kimi Antonelli, koji će sljedeće sezone biti dio vozačke postave u Formuli 1, tokom prvog slobodnog treninga u Meksiku u okviru nadolazećeg trkačkog vikenda vozit će bolid W16, koji pripada Lewisu Hamiltonu.

Bit će ovo drugi slobodni trening za mladog Antonellija, nakon što je prvi završio neslavno i prije vremena. Dogodilo se to u septembru tokom trkačkog vikenda u Monzi, kada je pogriješio u zavoju Parabolica pri velikoj brzini te udario barijere. Tako je oštetio bolid koji je za tu priliku posudio od vozača Mercedesa Georgea Russella, koji će mu biti timski kolega naredne sezone jer Hamilton odlazi u Ferrari.

U Mercedesu očigledno nisu zabrinuti, tako da će Antonelli voziti prvi trening na stazi Autodromo Hermanos Rodriguez.

Također, u odbranu mladog vozača ide i činjenica da je iskusni vozač safety cara Bernd Maylander također izletio sa staze u Parabolici te se svojim Aston Martin Vantageom "zabio" u barijeru.

"Radujem se vožnji na prvom treningu i što ću moći pomoći timu da dobro započne vikend. To je nova staza za mene, mnogo sam radio da se pripremim za nju. Nadmorska visina je čini unikatnom i predstavlja izazov koji jedva čekam da iskusim. Hvala timu što mi je pružio priliku da dam svoj doprinos", izjavio je Antonelli.

Prema pravilima Formule 1, svaki F1 vozač mora prepustiti jedan prvi slobodni trening mladom vozaču koji nema više od dva starta u utrkama. Prošle sedmice je FIA najavila da će od sljedeće sezone timovi biti obavezni pružiti priliku mladim vozačima na dva slobodna treninga.