U bolidu Haasa
14

Bearman će u Azerbejdžanu zamijeniti suspendovanog Magnussena

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mladi vozač Oliver Bearman nastupit će na još jednoj utrci Formule 1 ove sezone, a to će se dogoditi na ulicama Bakua u Azerbejdžanu.

Kao što je već poznato, Bearman je zamijenio Carlosa Sainza u bolidu Ferrarija tokom trkačkog vikenda u Saudijskoj Arabiji jer je Španac morao na operaciju slijepog crijeva te je upisao sjajan nastup i osvojio sedmo mjesto.

Od tada je osigurao svoje mjesto u Haasu za narednu sezonu, a sada se iznenada ukazala nova prilika da nastupi u Formuli 1. Ovog puta će se naći upravo u Haasovom bolidu umjesto Danca Kevina Magnussena, koji je skupio 12 kaznenih bodova na svojoj superlicenci te je suspendovan na jednu utrku. "Kap koja je prelila čašu" bila je utrka u Monzi prošle sedmice, gdje je Danac dobio kaznu zbog izazivanja sudara s Alpineovim vozačem Pierreom Gaslyjem.

Bearman je prošle sedmice u Monzi pobijedio na utrci Formule 2, a zbog nastupa za Haas će u Bakuu propustiti Sprint i utrku Formule 2.

Mladi Ollie je ove godine već vozio Haasov bolid na prvim slobodnim treninzima, što bi mu trebalo dodatno koristiti.

Magnussen se u svoj bolid vraća za utrku u Singapuru, a njegova superlicenca će biti "čista".

"Veliki je izazov ući u utrku iz uloge rezervnog vozača s ograničenim vremenom pripreme, no srećom sam to već ranije učinio s Ferrarijem, tako da se mogu osloniti na to iskustvo. Također, vozio sam VF-24 ove na četiri slobodna treninga, što je također korisno. Tim je u dobroj formi i učinit ću sve da se što bolje pripremim. Cilj je imati pristojan vikend u Azerbejdžanu", izjavio je Bearman.