Potvrda u septembru
56

Bivši vozač Red Bull Racinga tvrdi: Newey je finalizirao dogovor s Aston Martinom

Klix.ba
Adrian Newey (Foto: EPA-EFE)
Adrian Newey (Foto: EPA-EFE)
Legendarni dizajner Adrian Newey još uvijek nije otkrio gdje će nastaviti svoju karijeru, no bivši vozač Red Bull Racinga Robert Doornbos tvrdi da je iskusni stručnjak sve dogovorio s Aston Martinom.

Doornbos navodi da je Newey odabrao Aston Martin kao svoj novi tim te će mu biti prepuštene glavne tehničke odluke, a dodao je da Ferrari nije mogao ispuniti zahtjeve slavnog 65-godišnjaka.

Kao što je već poznato, Newey je 1. maja najavio da odlazi iz Red Bulla nakon što je osvojio niz titula, a u ovu ekipu je stigao 2006. godine. Njegov menadžer Eddie Jordan, nekadašnji vlasnik F1 tima, posredovao je u pregovorima te je osigurao da Newey može početi raditi za novi tim 2025. godine. To znači da će imati veliki utjecaj na bolid Aston Martina namijenjen sezoni 2026. godine, kada na snagu stupaju velike promjene pravila.

Ferrari se dugo smatrao favoritom za dovođenje Neweyja, no Aston Martin je navodno uspio osigurati usluge najodlikovanije osobe u historiji Formule 1. Newey je upisao 200 pobjeda na utrkama, 13 vozačkih i 12 konstruktorskih titula.

Robert Doornbos
Robert Doornbos

Doornbos tvrdi da je Newey dogovorio trogodišnji ugovor s Aston Martinom, koji će mu donijeti 100 miliona dolara. Zvaničnu potvrdu ove saradnje najavio je za septembar.

"Newey je bio prioritet za Aston Martin i dogovor je sada finaliziran. Zaradit će 100 miliona dolara za tri godine, što je dvostruko više u odnosu na njegovu platu u Red Bull Racingu. Također, imat će glavnu riječ u tehničkim odlukama. Aston Martin je prošle godine završio izgradnju vrhunske fabrike te ga je vjerovatno privukao svojom naprednom tehnologijom, uključujući novi zračni tunel. Zvanično saopćenje se očekuje u septembru", tvrdi Doornbos.

Doornbos je vozio na 11 utrka za Red Bull Racing u sezoni 2005./2006. On je otkrio i razloge propadanja pregovora između Neweyja i Ferrarija.

"Neweyjevi zahtjevi su bili previsoki. Tražio je platu koju je imao u Red Bullu, kao i veću kontrolu nad tehničkim osobljem. To je bilo previše za Ferrarijevog šefa Frederica Vasseura, tako da su pregovori propali", dodao je Doornbos.

Aston Martin je u julu potvrdio dolazak Mercedesovog "gurua za motore" Andyja Cowella i nekadašnjeg Ferrarijevog tehničkog direktora Enrica Cardilea.

Velika imena su potvrđena nakon što je Aston Martin dogovorio partnerstvo s Hondom za period od 2026. godine.