VN Amerike
78

Dvostruka pobjeda Ferrarija u Teksasu, Norris pretekao Verstappena pa zbog kazne završio iza njega

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Charles Leclerc slavio je u utrci Formule 1 za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država, koja je vožena u Teksasu, a kako je Carlos Sainz zauzeo drugo mjesto, Ferrari večeras slavi dvostruku pobjedu.

Za razliku od borbe za pobjedu, mnogo veća drama je bila u borbi za treće mjesto, koju su vodili Max Verstappen i Lando Norris, vozači koji se bore i za šampionsku titulu ove sezone.

Drama je krenula osam krugova prije kraja, kada je Norris stigao na manje od sekund zaostatka za Verstappenom, što je značilo da može koristiti DRS. Branio se jako agresivno Verstappen narednih nekoliko krugova, a u 52. krugu Britanac zaobilazi Nizozemca.

Učinio je to tako što je napustio stazu, ali čini se da ga je na to primorao sam Verstappen, koji Norrisu nije ostavio dovoljno prostora na stazi te ju je i sam napustio.

Ipak, kasnije je odlučeno da Norris bude kažnjen sa pet sekundi, što je donijelo Verstappenu treću poziciju, a Britanac je završio četvrti.

Iza Norrisa su redom trku završili Piastri, Russell, Perez, Hulkenberg, Lawson, Colapinto, Magnussen, Gasly, Alonso, Tsunoda, Stroll, Albon, Bottas, Ocon i Zhou. Hamilton je jedni koji nije okončao utrku.

Što se ukupnog poretka vozača ove sezone tiče, Verstappen je sada lider sa 354 boda, Norris ima 297, a slijede Leclerc sa 275 i Piastri sa 247 bodova.