Bliži se kraj saradnje
13

Hamilton će u Ferrariju imati novog trkaćeg inženjera, Bono promovisan u Mercedesu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sedmostruki svjetski šampion Formule 1 Lewis Hamilton od naredne sezone će voziti za Ferrari, što će značiti kraj saradnje s Mercedesom, ali i njegovim dosadašnjim trkaćim inženjerom Peteom Bonningtonom.

To je postalo jasno nakon što je saopćeno da je popularni Bono promovisan u Mercedesu, gdje će obavljati funkciju šefa inženjeringa utrka. Bonnington sarađuje s Hamiltonom otkako je bivši prvak stigao u mercedes 2013. godine te su zajedno osvojili šest titula.

Kada je Hamilton objavio da će sljedeće sezone voziti za Ferrari, ostalo je nejasno da li će Bono otići s njim ili će ostati u Marcedesu.

Međutim, sada je ta dilema riješena uoči trkačkog vikenda u Nizozemskoj. Mercedesov glasnogovornik je za zvaničnu internet stranicu Formule 1 potvrdio da će Bono ostati i odmah preuzeti novu ulogu, ali će do kraja sezone također ostati uz Hamiltona. Također, bit će trkaći inžeinjer jednom od Mercedesovih vozača i sljedeće godine, ali nije poznato da li će to biti George Russell ili pak vozač koji zamijeni Hamiltona.

Sličnu ulogu u Red Bull Racingu ima Gianpiero lambiase, koji radi kao šef inženjeringa utrka i ujedno je trkaći inženjer trostrukom svjetskom prvaku Maxu Verstappenu.

Bono je u karijeri radio i sa svjetskim prvacima Michaelom Schumacherom te Jensonom Buttonom, tako da mu iskustva ne nedostaje.