Krešenje ljudskih prava
3

Hamilton godinama kritikuje Saudijsku Arabiju, sada je prvi put dobio poziv za razgovor

K. H.
Lewis Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Lewis Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Ministar sporta Saudijske Arabije Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal spreman je "otvoreno" razgovorati s vozačem Formule 1 Lewisom Hamiltonom o svemu što brine ovog člana Mercedesa u vezi s kršenjem ljudskih prava u ovoj državi.

Hamilton je prošle godine izjavio da se osjeća neprijatno uoči Velike nagrade Saudijske Arabije zbog kršenja prava ljudi u toj državi, a kada su ga prošle sedmice upitali da li se njegov stav promijenio, kratko je rekao da je situacija u ovom trenutku ista.

S tim u vezi sada se oglasio i ministar sporta ove države Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal koji je rekao da s Hamiltonom otvoreno može pričati o svim problemima koji ga muče.

"Vidio sam Hamiltonove komentare da su mu smetale neke stvari u našoj državi. Rekao sam mu da može otvoreno razgovarati sa mnom i da možemo sjesti te vidjeti u čemu je problem", rekao je Al-Faisal i dodao:

"Mogli smo reći da ne želimo da nas boli glava i da dozvolimo međunarodnoj zajednici da nas osuđe koliko hoće, ali nismo to uradili i želimo razgovarati s vozačima. Ja sam pričao s Lewisom i rekao mu da mi se može obratiti ako ima neka pitanja, a u vezi s tim da je on kazao kako nema s kim razgovarati o tim problemima. Ja sam spreman. Mnoga pitanja su otvorena jer nema komunikacije i razumijevanja za ono što se dešava. Svijet je danas mali, a posebno kada su mogućnosti komunikacije u pitanju."

Dodao je i to kako Saudijska Arabija želi biti maksimalno otvorena kako bi se ukazalo drugima da nemaju nikakav razlog za brigu, zbog čega se i promovišu sportski događaji u ovoj državi.