Bez pravog rivala
7

Helmut Marko: Samo su dva vozača na pola puta do Verstappenovog nivoa

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sportski savjetnik Red Bull Racinga Marko Helmut vjeruje da dvostruki šampion Formule 1 i vozač ovog tima Max Verstappen trenutno nema pravu konkurenciju.

Verstappen je svoju prvu F1 titulu osvojio prošle godine u posljednjem krugu posljednje utrke sezone te je tako prekinuo sedmogodišnji niz Lewisa Hamiltona, a ove godine je još u Japanu osigurao drugi šampionski naslov.

Marko vjeruje da Nizozemac trenutno nema prave konkurente koji bi ga mogli skinuti s trona, odnosno parirati mu za novu titulu u narednoj sezoni.

"Postoje samo dva F1 vozača koja su na pola puta do Verstappenovog nivoa, a to su Charsles Leclerc i Lewis Hamilton. Leclerc je jak u kvalifikacijama, no podložan je greškama za razliku od Verstappena. S druge strane, mislim da će Hamilton naredne sezone predstavljati veći izazov. Lewis ima jasnu prednost u iskustvu, može se nevjerovatno motivisati i ja sam uvjeren da će Mercedes predstaviti bolji bolid naredne sezone", izjavio je Marko.

Potom je govorio o Verstappenovom vozačkom umijeću.

"Max vozi s više samopouzdanja nego ikad ranije, ima veću ukupnu viziju. Postao je ekspert za gume, vozi duže na softu nego njegovi rivali na tvrđoj komponenti. Mislim da je za njega nebo granica. Uđe u bolid i ima mnogo samopouzdanja od prvog slobodnog treninga. Od prvog kruga se vidi da je, čak i kada je staza mokra, za dvije sekunde brži od ostalih u prvim krugovima", zaključio je Marko.

Pretposljednja utrka sezone se vozi ovog vikenda u Brazilu, a posljednja je na rasporedu sedam dana kasnije u Abu Dhabiju.