Debituje 2021. godine
2

Japanac Yuki Tsunoda mijenja Daniila Kvyata u timu AlphaTauri

D. B.
Japanski vozač Yuki Tsunoda će 2021. godine debitovati u Formuli 1 te će biti dio tima AlphaTauri umjesto Daniila Kvyata.

Dugo se špekulisalo da će Tsunoda, vozač koji ima podršku Honde, biti timski kolega Pierreu Gaslyju u Red Bullovom sestrinskom timu nakon impresivne rookie sezone u Formuli 2 u kojoj je završio na trećoj poziciji. On će tako postati prvi japanski vozač u Formuli 1 još od vremena Kamuija Kobayashija koji se posljednji put takmičio 2014. godine kao vozač Caterhama.

"Kao i većina vozača, uvijek mi je bio cilj da dođem u Formulu 1, tako da sam veoma sretan. Želim se zahvaliti timu Scuderia AlphaTauri i Red Bull što su mi dali ovu priliku, a naravno i svima iz Honde na njihovoj podršci tokom moje karijere. Dali su mi velike prilike da se takmičim u Evropi", izjavio je Tsunoda.

On je u Evropu stigao prije dvije godine nakon što je vozio isključivo u Japanu. Nakon što je osvojio japanski F4 šampionat 2018. godine, u F3 šampionatu je 2019. godine bio deveti, a tada je zabilježio pobjedu i još dva podija. U F2 šampionatu je upisao sedam podija uključujući dvije pobjede.

Tsunoda je dobio super licencu testirajući bolid ekipe Toro Rosso iz 2019. godine.

Kvyat napušta Formulu 1, barem kao takmičar, nakon što je ostvario dva podija u 110 utrka.

Nakon što je postalo jasno da Lewis Hamilton ostaje u Mercedesu ostalo je još jedno upražnjeno mjesto u Formuli 1, odnosno u Red Bullu uz Maxa Verstappena.