Poklon za 18. rođendan
35

Kimi Antonelli će voziti Mercedesov bolid na prvom treningu u Monzi

D. B.
Šef Mercedesa Toto Wolff je potvrdio da će mladi vozač Kimi Antonelli "debitovati" u Formuli 1 narednog vikenda, gdje će na stazi Monza voziti prvi slobodni trening.

Antonelli je vozač iz Formule 2, koji je u nedjelju proslavio svoj 18. rođendan. Riječ je o mladom talentu koji se smatra najozbiljnijim kandidatom za nasljednika aktuelne zvijezde Mercedesa Lewisa Hamiltona nakon što sedmostruki svjetski prvak na kraju sezone ode u Ferrari. Međutim, njegov angažman još uvijek nije zvanično potvrđen.

S druge strane, Antonelli će u petak na prvom slobodnom treningu voziti Mercedesov bolid, što mu je šansa da impresionira ekipu i Wolffa.

Antonelli brzo napreduje u karijeri te je već pokazao talent osvajanjem titula u italijanskoj Formuli 4, ADAC Formuli 4, kao i u regionalnim Formula takmičenjima na Bliskom istoku i u Evropi u protekle dvije godine. On trenutno nastupa u Formuli 2, gdje također bilježi uspjehe.

Novinari su Wolffa u Zandvoortu pitali šta će pokloniti Antonelliju za rođendan i da li će možda voziti na prvom treningu u Italiji, a on je dao potvrdan odgovor.

"To je dobra ideja, učinimo to. Bit će to emotivan trenutak, pratimo ga od njegove 11. godine, još od kartinga. Mislim da će svi u Italiji biti ponosni kad u petak na prvom treningu u Monzi i pred tifosima vide italijanskog mladića u konkurentnom bolidu. Vidjet ćemo šta će biti nakon toga", izjavio je Wolff.

Podsjetimo, nadolazeći vikend je rezervisan za Monzu, odnosno za Veliku nagradu Italije.