Važi za Sprint
31

Lawsonu kazna na prvoj utrci u Austinu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi vozač F1 ekipe RB Liam Lawson započet će svoju "punopravnu" karijeru tokom trkačkog vikenda u Austinu, ali je već opterećen kaznom.

Ovu informaciju je potvrdio šef Red Bull Racinga Christian Horner, koji je kazao da će Lawsonov bolid dobiti novu pogonsku jedinicu.

Podsjetimo, Lawson je u ekipi RB-a nakon utrke u Singapuru zvanično zamijenio Daniela Ricciarda te je postao novi timski kolega Japancu Yukiju Tsunodi. Riječ je o vozaču koji je pokazao sjajne performanse prošle sezone u istoj ekipi tada poznatoj kao AlphaTauri, kada je mijenjao povrijeđenog Ricciarda. S obzirom na to da je naslijedio bolid popularnog Honey Badgera, Novozelanđanin je "naslijedio" i situaciju vezanu za komponente, tako da ga zbog promjene motora očekuje kazna pomjeranja unazad na startnoj rešetki. Međutim, treba istaknuti da će kazna važiti za subotnji Sprint, a ne za glavnu utrku u nedjelju.

Osim što će dobiti novi motor, za Lawsona je ovo prilika da mirnije započne karijeru u RB-u bez prevelikog pritiska, bar tako smatra Horner.

"Ipak, poredit će se s timskim kolegom, bio je brz prošle godine. Mislim da je i Yuki ove godine ubacio u brzinu više. Bit će fascinantno gledati koliko brzo će se Liam adaptirati", izjavio je Horner.

Dešavanja u Austinu počinju u petak slobodnim treningom i kvalifikacijama za Sprint, potom u subotu slijedi Sprint utrka i kvalifikacije za Veliku nagradu SAD-a, dok je u nedjelju na rasporedu glavna utrka s početkom u 21:00 sati po našem vremenu.

Vezani članci