Suspenzija za Danca
39

Magnussen skupio kaznenih 12 bodova na superlicenci, propušta utrku u Azerbejdžanu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danski vozač ekipe Haas Kevin Magnussen propustit će narednu utrku Formule 1.

Magnussen je tokom utrke u Monzi u Italiji kažnjen s deset sekundi zbog izazivanja sudara s Alpineovim vozačem Pierreom Gaslyjem, nakon što ga je pokušao preteći u četvrtom zavoju. Prilikom kočenja je Danac blokirao točkove te je došlo do kontakta, a sudije su ocijenile da je on kriv jer "nije vozio na siguran i kontrolisan način tokom manevra".

Vozač Haasa je na kraju završio utrku kao deseti te je osvojio jedan bod, no zbog incidenta su mu upisana dva kaznena boda na superlicencu te ih sada ima 12. Prema pravilima, slijedi mu suspenzija na jednoj utrci, a to znači da će Magnussen propustiti utrku za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Posljednji vozač koji je suspendovan bio je Romain Grosjean 2012. godine dok je vozio za Lotus. On je uzrokovao veliku nezgodu na startu utrke za Veliku nagradu Belgije te sezone.

Podsjetimo, pobjedu u Monzi je zahvaljujući sjajnoj vožnji i strategiji jednog odlaska u boks ostvario vozač Ferrarija Charles Leclerc.

Recimo i da je tokom trkačkog vikenda u Italiji stigla zvanična informacija o tome da će mladi Kimi Antonelli u narednoj sezoni voziti za Mercedes umjesto Lewisa Hamiltona, koji odlazi u Ferrari.

Antonelli je u petak vozio prvi slobodni trening umjesto Georgea Russella, ali nije dugo ostao na stazi jer je u brzom krugu izgubio kontrolu u zavoju Parabolica, a potom udario u barijeru i znatno oštetio Mercedesov bolid.

Vezani članci